user-image
Okänd
Tjej

hej ja e en snart 19 år gammal tjej från sthlm. det blir en lång fråga för ja vet inte hur man kan förklara det här… jag är ofta deppad. typ alltid känns det som jag har miljoner tankar på en o samma gång, hinner inte ens avsluta den första förrän ja börjar tänka på nå nytt, o om ja då försöker skriva ned dem på papper så e de helt plötsligt som att det e helt tomt! ofta kan ja t.ex. sitta på tåget o tänka på nåt när ja får ett infall av att folk runt omkring kan höra vad ja tänker. så e de me kompisar osså. alla kan de höra vad ja tänker… ja brukar hålla mig undan från dem, från min familj, från så många som möjligt… mina tankar e mina.. dessutom vet ja vad de tänker. alltid när ja e med nån får ja för mig att de stör sig på mig. att de vill att ja ska gå. att de tänker att de hatar mig o önskar att jag kunde dö. ja vet vad de tänker om mig, de e bara för snälla för att säga nåt. men jag vet! det finns nåt där, som en inre röst. en röst som talar om vad de tänker. en röst som talar om för mig att ja bara e till problem. hur värdelös ja e. att livet skulle va så mkt lättare för alla andra om ja inte fanns.. att ja e så ful och tjock att folk blir äcklade. o de e sant. jag ser ju hur de ser på mig… nu vet ja inte om ja orkar bry mig. drar mig undan från vänner o andra. ja har alltid varit mkt duktig i skolan o haft toppbetyg, men nu e de som att ja inte bryr mig längre. det enda jag velat, min dröm här i livet, är att få plugga ett visst program på universitet, men inte ens det känns viktigt längre… o när ja väl försöker ta mig i kragen o sätta mig o plugga så är det helt omöjligt att koncentrera sig… ja börjar me en sak men tankarna flödar bort till nåt annat… ja har suttit här i mer än en timme redan bara för o skriva det här… jag känner mig så värdelös o de senaste månaderna har ja bara sett en väg ut.. ja vill inte leva längre… vi hade en föreläsning om schizofreni i skolan för nåra dagar sen.. de va skrämmande.. dom sa läskigt många saker som ja känner… o ja började fundera om allt detta har nån annan förklaring än det ja alltid känt. kanske är det inte verkligheten… inte kan de väl va så? kan ja va schizofren????


SVAR

Det du beskriver låter som om du hamnat i en negativ spiral när det gäller din känsla inför dig själv. Och när man tänker negativa tankar om sig själv och sin egen person så är det väldigt nära till hands att man börjar tro att alla andra självklart också tänker så om en. Men faktum är att andra personer sällan går och tänker så mycket om någon, varför det mest är i ens eget huvud som dom negativa tankarna finns.
Jag kan förstå om du blir rädd för att ha någon allvarlig psykisk sjukdom och när man dessutom får höra om en sjukdom som schizofreni så är det lätt hänt att man känner igen sig. För faktum är att nästan alla kan känna igen sig i dom flesta psykiska sjukdomarna om dom väl läser om dom, eller får höra om dom. Och anledningen till det är att människor som lider av en psykisk sjukdom inte är några främmande varelser och utan människor precis som du och jag. Det som skiljer en sjuk person från en frisk, eller från en person som "bara" har problem utan att få en diagnos, är att vanliga mänskliga beteenden, känslor, tankar osv har gått överstyr. Det har alltså uppstått olika låsningar som gör att man får svårigheter att fungera i vardagen, men det är alltså inga helt artfrämmande känslor, tankar, eller beteenden som uppstår, varför dom flesta alltså kan känna igen sig själv i många av sjukdomsbilderna utan att man för den skull är sjuk.

Enligt min erfarenhet så bör inte du i första hand fundera över eventuell psykiatrisk diagnos, utan du kan nöja dig med att konstatera att du just nu upplever livet som jobbigt och att du hamnat i en personlig kris. Det är något du behöver få hjälp med oavsett diagnos. Så, mitt råd till dig är att du söker hjälp inom öppenvårdspsykiatrin där du bor. Ring till mottagningen och få en tid för ett första samtal. För om du får någon att samtala med som kan hjälpa dig att reda ut dina tankar och dina negativa föreställningar om dig själv så kan du gå stärkt ur det här och hitta en bra väg i livet. Så, vänta inte, utan sök hjälp direkt, för du ska inte behöva gå runt och må dåligt när det finns hjälp att få.

Visningar : 484