user-image
Okänd
Tjej

Hej! jag är en tjej på 12 år snart 13, jag väger vid 65-69 kilo. Och jag undrar hur jag ska kunna bli smal om midjan och gå ner i vikt på ett lätt sätt. Inte genom att göra sit-ups, det har jag redan prövat och det funkar inte. Snäll om ni har några råd eller tips till mig så skulle jag gärna vilja veta dom. Det skulle vara väldigt snällt av er!


SVAR

Att gå ner i vikt handlar både om vad man äter och hur mycket man rör på sig. Att göra sit-ups kan förvisso vara bra för magmusklerna, men det förbränner inte speciellt mycket fett, varför man inte kan räkna med att gå ner i vikt speciellt mycket. Vissa tror att om man tränar magen så försvinner fettet runt magen, men så funkar inte kroppen. Kroppen förbränner nämligen fett över hela kroppen och inte punktvis, varför du inte kan välja ut vilken del du vill bli smalare på. Sedan är sit-ups inte speciellt fettförbrännande som jag sade, varför det alltså inte är konstigt att du inte tycker det funkar. Det som är fettförbrännande är istället att röra sig på ett sätt som får upp pulsen och håller igång den under en längre tid (tex en halvtimme till att börja med och sedan kanske en hel timme). Så, det är alltså mycket bättre att gå ut och ta en rask promenad i en halvtimme (eller simma, springa osv) än att göra 50 sit-ups om man vill gå ner i vikt. Så, börja med en så enkel sak som att ta en promenad i skapligt tempo varje dag. Ta med dig en kompis så kan ni gå och snacka under tiden om det känns bättre.

Men som jag sade i början så handlar viktminskning om både mat och motion. Rent allmänt kan jag säga att man ska äta åtminstone tre gånger om dagen, och då se till att äta sig mätt på mat som inte innehåller så mycket fett eller socker. Sedan gäller det att se till att låta bli att småäta däremellan och framför allt låta bli godis, läsk, chips och andra socker-, och fettrika saker.

Med tanke på din låga ålder och då jag inte vet hur du äter och rör dig idag, så är mitt råd att du söker upp skolsköterskan på din skola och ber henne/honom hjälpa dig att lägga upp ett program för hur du ska kunna gå ner i vikt. Han/hon kan nämligen kontroller hur pass överviktig du är och sedan kan ni tillsammans sätta ett mål för dig och lägga upp ett program för hur du ska nå dit. För det viktiga är att ändra sina vanor och inte köra någon rekordbantning för det är inte bra för kroppen, samtidigt som det aldrig håller i längden. Prata gärna med dina föräldrar också om det här, för det är bra om dom är med i det här och hjälper och stöttar dig. Vill du/ni inte gå till skolsköterskan så finns det dietister på vårdcentralen som kan hjälpa dig/er med det här. Så, prata gärna med föräldrarna och se vilket alternativ som passar bäst.

Visningar : 728