user-image
Okänd
Tjej

Hej hej. min mamma är alkoholist. jag undrar om man kan tvångsinlägga henne på ett hem? om socialen kan det? ha det så bra//solprinsessa


SVAR

I vissa fall kan man tvångsbehandla en person. Det krävs dock att personen är en fara för sig själv eller för sin omgivning för att man skall ta till sådana metoder. Men oavsett om din mammas missbruk gått så långt eller ej, så kan socialtjänsten hjälpa till. Dom har en rad olika åtgärder och möjligheter att ta till och vad dom gör är främst en överenskommelse mellan dom, din mamma, och dig/er i resten av familjen. Det är självklart inte säkert att din mamma är så motiverad eller villig att varken erkänna sina problem, eller ta tag i dom direkt. Men om socialtjänsten får vetskap om att hon har alkoholproblem så kan dom arbeta för att få henne att inse problemet till att börja med, och därefter kan man sätta in någon form av behandling.

Så, mitt råd är att du pratar med någon vuxen i din närhet som kan hjälpa dig att kontakta socialtjänsten, eller så kanske du klarar av att göra det själv (du säger inget om hur gammal du är, varför det är svårt för mig att bedömma). Vill du ha hjälp att kontakta socialtjänsten så kan du vända dig till kuratorn på skolan eller på närmaste Ungdomsmottagning. Vill du ringa direkt till socialtjänsten så kan du ringa kommunens växel (finns på gröna sidorna i telefonkatalogen) och be dom koppla dig. Det spelar inte så stor roll vilken väg du går det viktiga är att du låter någon inom socialtjänsten eller någon kurator veta hur det ligger till så både din mamma och du kan få hjälp. För att vara barn till någon som är alkoholist är oftast både svårt och jobbigt, varför det är viktigt att du också får stöd i att hantera det här så du kan fortsätta att vara en solprinsessa.

Visningar : 508