user-image
Okänd
Tjej

Jag är en tjej på 20 år som är tillsammans med en kille på 28. Vi har båda barn sedan tidigare. Hans dotter är 11 och min son snart 4 år. Han har flyttat in i min lägenhet och det betyder ju att hans dotter är hemma hos oss ganska mycket. Hennes mamma kan komma och banka på dörren kl 7.00 på morgonen och vara helt rasande. Jag börjar trötna på detta och jag har pratat med honom om det. Jag älskar honom och tycker att det är värt det. Är nu gravid med hans barn i tredje månaden, har inte sagt något än men jag vet inte vad jag ska göra.


SVAR

Det brukar ofta vara problematiskt att få en ny familj att fungera när det finns styvbarn och ex-partners med i bilden. Det är en ny situation för alla inblandade när två personer med barn sedan tidigare väljer att flytta ihop och bilda familj. Och eftersom det är ett beslut som bara två personer tar (du och din kille) så innebär det att dom andra inblandade inte själva varit dom som bestämt, utan mer eller mindre ställts inför faktum. Så, det är alltså inte alls säkert att dom personerna gillar den nya situationen, varför det alltså kan ta lite tid tills alla vänjer sig och ser möjligheterna istället för svårigheterna. Samtidigt så innebär det alltid att man får ett antal personer på köpet när man flyttar ihop med någon som har barn sedan tidigare. Det kan också bidra till att det kan vara svårt att få ihop det, då man tex inte valt att etablera en relation med sin partners ex bara för att man råkat bli kär i en kille/tjej. Samtidigt så är det nödvändigt att man försöker få någon slags relation till sitt styvbarn och dennes andre förälder om det är så att barnet bor hos en emellanåt.
Så, förutsättningarna är alltså ganska tuffa för att få det här att funka, varför man måste försöka ge det tid och ha lite tålamod.

Det som brukar vara viktigast i sådana här situationer är att man är överens inom det nya förhållandet. Problem i relationen till styvbarnen och till deras andra föräldrar måste försöka hanteras inom den nya relationen. Det betyder att du och din kille hela tiden måste prata om alla situationer som dyker upp och försöka hitta lösningar som ni är överens om. Det kan handla om vilka regler som skall gälla för alla era barn, och hur ni vill att relationen till exen ska se ut. Ni kan inte alltid styra det, men ni kommer att ha lättare för att hantera problemen om ni är överens och kan vara tydliga mot både barnen och exen. Sedan gäller det som sagt att ge det hela lite tid, för det är sannolikt inte alltid som ni själv heller vet vad som är bäst att göra, utan man måste lära sig att hantera den här typen av konflikter som kan uppstå.
Nu vet inte jag varför din killes dotters mamma dyker upp och är arg tidigt på morgonen, men det ni kan göra är att prata om det du och din kille tills ni är överens om hur ni vill ha det. Ni skulle tex kunna komma överens om att det inte är acceptabelt att hon dyker upp så tidigt, eller att ni tex vill att hon ringer innan hon kommer över. Diskutera det här tills ni är överens och prata sedan med mamman och berätta vad ni kommit fram till, och hur ni vill att kontakten sköts.

Det kanske känns stökigt det här, men det här blir ännu viktigare att ni löser med tanke på det gemensamma barn ni väntar. Så, tyvärr finns inga genvägar till att lösa den här typen av problem, utan det handlar om att prata, prata och sedan prata igen. För styvfamiljer har en tendens att dyka på problem som är svåra att förutse, varför man måste vara beredd att hela tiden tänka till och se vad som är bäst att göra.

Visningar : 404