user-image
Okänd
Tjej

Jag är en tjej på snart 22 år som under en längre tid regelbundet fått obehagliga attacker. Det sker ofta när jag är ute bland folk och hamnar i situoner som jag inte själv kan kontrollera, som t.ex. på tunnelbanan eller pendeltåget. Det känns ungefär som att jag faller ut från ett stup helt okontrollerat. Magen knyter sig och hjärtat börjar slå häftigt. Dessa känslor känns fruktansvärda och det känns som att jag kommer svimma eller t.o.m. dö vilken sekund som helst om det inte går över. Jag vet inte ens var jag ska ta vägen när det händer och jag är livrädd att folk ska se på mig att det är något, eftersom jag alltid krampaktigt måste ta tag i något när det händer. Efter attacken brukar jag vara anfådd och likblek i ansiktet. Jag darrar och har hög puls. Jag undrar verkligen vad det kan vara för något. Jag har pratat med några få vänner om detta och de säger att det kanske kan vara panikångest, men jag har aldrig fått någon diagnos. Jag blir ofta rädd för att detta ska dyka upp när jag är ute och varje gång jag oroar mig för det, så dyker det alltid upp. Jag mår riktigt riktigt dåligt av detta, men har absolut ingen aning om vad jag ska göra för att bli av med det, eller hur jag ska gå till väga. Skulle bli väldigt glad om om jag kunde få svar på detta. Tack på förhand.


SVAR

Ångest är ett livsnödvändigt varningssystem som vi människor har. Systemet signalerar vid fara och hot och manar oss att göra något när vi hotas fysiskt eller psykiskt. Ångest är alltså ett naturligt fenomen och ett bra system. Många gånger är ångestreaktionen rationell i den bemärkelsen att det finns en verklig fara. Tex så upplever vi ångest vid en olycka, våldsam situation, eller tex när någon nära dör. Detta gör att vi agerar på olika sätt för att om möjligt minska skadeverkningarna. I sådana här situationer är det tydligt varför vi får ångest, varför man kallar den här typen av ångest för rationell ångest.
Beroende på att vi människor är olika känsliga och det här systemet inte är helt anpassat för vår moderna tid och dom främst psykiska faror som tex stress som finns idag, så slår det här systemet ibland fel. Det betyder att ångestreaktionen inte alltid kan förklaras med någon direkt händelse, utan kommer plötsligt och utan förvarning. I det läget kan ångesten tyckas irrationell och känns svårare att hantera då man inte förstår ursprunget till det hela. Den kraftiga kroppsliga reaktion som tex svettningar, hjärtklappning, yrsel osv, som ångesten kan utlösa upplevs av många som väldigt obehagliga, och om man då inte ser någon direkt orsak blir man oftast väldigt skrämd och tror att man håller på att förlora medvetandet eller till och med dö.

Du kan läsa mer om detta på www.infomedica.se
Gå in på deras sökfunktion och skriv in ordet ångest. Där finns mycket information som kan vara bra att känna till när man drabbats av ångestattacker som du beskriver.
Det du beskriver låter som panikattacker, och på infomedicas hemsida kan du även läsa mer om just denna form av ångest.

För att komma tillrätta med problemet så finns det ett antal vägar att gå. En framgångsrik behandlingsform när det gäller tex panikssyndrom är så kallad kognitiv beteendeterapi. Du kan läsa lite om denna om du väljer länken diagnos och vård när du läser om ångest på infomedicas hemsida.
Ett alternativ är att du söker upp en psykolog eller psykoterapeut i ditt närområde som jobbar på det här sättet. Titta i gula sidorna eller ring till öppenvårdspsykiatrin och fråga om dom erbjuder den här behandlingsformen eller om dom har andra alternativ. För det finns även möjlighet att behandla den här typen av problem med andra metoder. (Vill du veta mer om olika terapiformer kan du även då söka på infomedica och skriva in ordet "psykoterapi", välj sedan länken "olika former av psykoterapi")

En möjlighet idag är också att få hjälp genom så kallade självhjälpsprogram. Detta erbjuds tex på www.careit.com
Denna variant passar en hel del och har visat sig vara framgångsrik.

Det finns andra alternativ, men börja att läsa mer om det hela, och välj sedan det behandlingsalternativ som verkar vettigast för dig.

Visningar : 393