user-image
Okänd
Tjej

hej jag har en tjejkompis som jag känt i snart 10 år. Hon har alltid haft det svårt men nu tror jag att hon äntligen gått med på att prata med någon. hon är 25 år och har inte råd med dyra psykologarvoden. Vart kan jag vända mig för att hon ska få den hjälp hon behöver. Jag har lovat att hjälpa henne för jag har verken utbildning eller ork att hjälpa henne ensam,hon har inga andra vänner.


SVAR

Går man till en privatpraktiserande psykolog blir det ofta dyrt, men om man istället vänder sig till den vanliga vården så blir kostnaden mer överkomlig. Inom landstingen finns det vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningar. Dessa mottagningar är öppen för alla att söka direkt till och där finns läkare, kuratorer, psykologer, sjuksköterskor och psykoterapeuter. Om du tittar på dom blå sidorna så hittar du förmodligen direktnumret dit, annars kan du ringa växeln och be dom koppla dig. I dom allra flesta fall kan man ringa direkt och få en tid, men ibland går det snabbare om man har en remiss tex från en läkare på sin vårdcentral. Kostnaden för att gå till psykolog inom öppenvårdspsykiatrin brukar ligga runt 80 kr/gång. Ett högkostnadsskydd finns alltid, dvs man samlar ihop till en viss summa sedan behöver man inte betala mer det året. I den summan räknas även vanliga läkarbesök in.
Ring till den vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagning som finns närmast din vän och hör vad som gäller hos dom, för det är sannolikt det både bästa och billigaste alternativet.

Visningar : 391