user-image
Okänd
Annat

Hur ska jag göra? Jag har precis flyttat med min farsa till en annan komun. Står skriven hos han osv. Och att ta sig ifrån det nya stället är inte lätt. Får cykla ca 10 minuter till busshålplatsen vilket inte är så svårt men mycket ansträngande vid dåligt väder. Känner att jag inte klarar av att bo ute i "vischan" för jag har bott inne i stan hela mitt liv (är 18 år) Så jag och en kompis har bestämmt oss för att flytta ihop till en lägenhet. Men vart ska man söka sig till? Farsan går inte med på att lägenheten står på han och han vill inte betala. Morsan kan tänkas stå för en liten del. Vilka/vart ska man söka sig till för att få hjälp med bostaden och bidrag med mera?


SVAR

Det är tyvärr svårt att få någo















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Tyvärr så finns det inga större möjligheter att få hjälp med varken bostad eller bidrag om inte föräldrarna är villiga att betala. Socialtjänsten är den enda myndigheten som hjälper till med ekonomiskt stöd om man inte klarar sitt uppehälle, men det gäller inte personer som fortfarande går i gymnasiet och där föräldrarna är skyldiga att stå för försörjningen. Enda möjligheten att få hjälp med annan bostad är om socialtjänsten tillsammans med familjen kommer fram till en sådan lösning, men då finns det alltid någon typ av problematik i botten som gör att den unge inte kan bo hemma. Det kan tex handla om att föräldrarna missbrukar, eller på andra sätt inte klarar av sitt föräldraansvar, eller att relationen barn och förälder emellan är så dålig att det måste till en flytt. Då kan socialen ibland hjälpa till med ett ungdomsboende eller en egen lägenhet, men det hör alltså till undantagen. Så, att man inte trivs med att bo på landet, eller andra skäl som inte är direkt tvingande, är alltså inte skäl nog för att få ekonomiskt stöd.
Så, ditt alternativ är att antingen flytta till din mamma om hon bor i stan, eller ta en ny diskussion med dina föräldrar om dom kan tänka sig att hjälpa till. Men att skaffa ett eget boende medför höga kostnader, varför det är svårt för många föräldrar att överhuvudtaget ha råd med något sådant. I annat fall får du vänta tills du blivit så pass gammal att du kan försörja dig själv, det är tyvärr den bistra sanningen.

























Visningar : 511