user-image
Okänd
Kille

Hej jag är en kille som går i 8an min lärare stöter på mig och trakasserar mig sexuellt tex tafsar och så. Vad skall jag göra?


SVAR

Det är väldigt allvarligt det du blir utsatt för och det måste absolut få ett slut. Din lärare begår ett allvarligt brott och utnyttjar sin maktposition få ett oacceptabelt sätt. Alla elever ska självklart kunna känna sig tygga och få stöd och uppmuntran i skolan och inte utsättas för övergrepp.

Det är viktigt att det här uppdagas, för din lärare skadar dig och kanske även andra genom sitt beteende och det är som jag sade både ett brott och helt oacceptabelt. Många gånger så är det svårt som yngre att berätta om sådana här saker då man kanske både skäms och är rädd för vad som ska hända, och den här rädslan kan en sådan person som din lärare utnyttja och därför fortsätta med sina övergrepp.
Det är därför viktigt att du förstår att det här inte på något sätt är ditt fel, och att du inte har något att skämmas för eller vara rädd för genom att berätta. När det sedan gäller vem du ska berätta för så finns det lite olika alternativ och där kan du själv avgöra vad som känns bäst.
Ett alternativ är att du berättar för dina föräldrar som sedan kan ta kontakt med personal på skolan. Men om du tror att dina föräldrar av någon anledning skulle vara rädda för det eller på andra sätt vara oförmögna att hjälpa dig, så ska du inte välja det alternativet utan då är det bättre att du berättar direkt för någon på skolan.
Den du berättar för kan vara en annan lärare som du känner förtroende för, skolsköterskan, skolkuratorn, eller rektorn. Att gå till rektorn kan kännas svårt för en del, varför det ibland kan kännas lättare att prata med skolsköterskan eller skolkuratorn. Det spelar alltså ingen roll vem du väljer utan välj det alternativ som känns lättast för dig. I sista änden är det ändå en sak för rektorn att hantera och han/hon kommer göra det han/hon måste för att få slut på den här lärarens övergrepp mot dig.

Jag hoppas att du vågar berätta för det här som pågår är helt fel och du är helt oskyldig i sammanhanget varför du inte har något att skämmas för eller vara rädd för. Men om du känner dig osäker så ta med dig en nära kompis eller någon annan du litar på om du inte vågar prata med någon av dom jag räknat upp på egen hand. Men försök ta tag i det här direkt för det här som din lärare gör mot dig skadar dig och din självkänsla varför det måste få ett slut.

Visningar : 967