user-image
Okänd
Kille

Min kompis är jätteblyg och säger aldrig något. Det är alltid jag som får fråga något ,han säger aldrig något själv.vad ska jag göra,vill gärna komma kontakt med honom,vi har varit vänner snart i 4 år.Vad ska jag göra ??


SVAR

Det kan självklart vara jobbigt om man tycker att det man själv som hela tiden får dra saker ur kompisen och ta alla initiativ. I en vänskap vill man ju gärna ha lite tillbaka och få gensvar så det blir lite mer jämnt när det gäller att prata, och hitta på saker.
Människor är ju olika blyga, eller har olika lätt för att prata om sig själva, hitta på saker osv. Men även om man är blyg från början betyder inte det att man inte kan förändras. Det handlar oftast om att man är otränad att ta initiativ och börja prata själv. Mellan kompisar så blir det oftast så också att man får/tar olika roller. Det är oftast samma person i gänget/kompiskretsen som är den roliga, samma person som är den tysta, samma person som är den som styr mest osv. Så, mellan dig och din kompis kan det tex ha blivit så att du fått/tagit rollen som den aktive, pratsamma, emedan din kompis fått/tagit rollen som den tyste och mer passiva.
Ska man kunna förändra sådant här måste man ofast prata om det. Din kompis behöver tex få veta att du skulle uppskatta om han pratade lite mer och tog mer initiativ till att fråga dig saker tex. Han kan nämligen gå runt och tro att du helst vill vara den som styr och frågar saker varför han håller sig i bakgrunden, eller så tänker han inte ens på att det är så för han är så van vid det att han inte ens märker att han aldrig säger något.
Så, du behöver alltså berätta det här för din kompis så kanske han hajar till och förstår att både du och han har något att vinna på att han börjar prata lite mer och visa lite mer initiativförmåga.
Sätt dig ner med honom när ni träffas och prata på tu man hand. Berätta det du skrivit till mig, nämligen att du gärna skulle vilja lära känna honom lite mer och få mer kontakt med honom men att det är svårt när han inte säger så mycket och aldrig frågar dig något. Berätta också att du skulle bli glad om han kunde fråga dig om saker som han kanske vill veta om dig. Och fråga honom om hur han ser på det. Trivs han med att vara den tyste eller skulle han vilja våga prata och fråga lite mer? Finns det något du kan hjälpa honom med för att han ska våga prata lite mer?
Ja, den typen av frågor kan du ställa till honom. Förhoppningsvis kommer ni fram till något som gör att ni kan börja förändra er kompisrelation så båda tar och ger lite mer jämlikt än nu. Men som sagt, vägen dit är alltid att berätta vad man känner och samtidigt ge den andre möjlighet att berätta hur det ser ut för honom/henne.

Visningar : 437