SVAR
I vår kultur skolas vi ofta in i tron på att vår personlighet är tämligen endimensionell. Är man tex bra på att teckna får man ofta mycket bekräftelse i det genom att föräldrar, släktingar, lärare, kompisar osv gärna tar fasta på det och påtalar att man är just bra på den saken. Om man sedan kanske vill göra något annat som man är mindre bra på, så är det inte ovanligt att man får höra något i stil med "men du som är så bra på att teckna behöver väl inte bli ledsen för att du inte kan det där (vad det nu är)". Likadant om man är tex pratig, då förstärker oftast omgivningen dom här dragen genom kommentarer som, "hon är så himla rolig och pratig" osv, osv. Skulle en person som omgivningen bestämt sig för är pratig, vara tyst en dag så kommer frågorna direkt, "Vad är det med dig idag, du som brukar vara så glad och ha så mycket och säga", kombinerat med en liten vänlig knuff i sidan som uppmanar en att komma igång och bli sitt "vanliga jag" igen.
Det här är lite exempel på hur vi i olika sociala sammanhang skolas in i våra respektive roller och får uppfattningen om vilka vi är. Dom här rollerna skapar ordning och reda i en grupp för det är lättare att känna en känsla av kontroll när man VET hur alla är. När någon börjar bete sig på ett sätt som ingen förväntat sig skapas kaos och oordning vilket vi människor inte är så förtjusta i. Så, det finns alltså motiv bakom att vi förstärker vissa sidor hos varandra, men det finns självklart också en baksida. Rollerna i sig utgör en begränsning då det kan vara svårt att kliva utanför och visa andra sidor än dom som människor runt omkring en förväntar sig. Man kan också förledas att tro att dom sidor man fått förstärkta av sin omgivning utgör HELA ens personlighet, och då kommer vi in på det du pratar om. Du verkar ha fått mycket bekräftelse på sidor i dig som är väldigt utåtriktade. Men när du nu känner att du även har andra sidor och andra behov så verkar du bli osäker då dessa sidor inte stämmer med den bild andra och du själv skapat av dig själv.
Sannolikt har du förväxlat bilden omgivningen och du själv skapat av dig själv med HELA din personlighet.
Enligt min erfarenhet så rymmer varje människa en mängd sidor, behov och möjligheter. Många av dessa är rakt motsatta. Så att både ha behov av att synas, och samtidigt ha behov av att vara tyst och mer lyssnande, är i sig inget konstigt. Människan är faktiskt så komplex och behöver allt det här. Så låt dig inte luras av den bild du fått av dig själv genom andras ögon. För om du istället inser att du är så mycket mer, så kommer du upptäcka att du möjligheter att göra så väldigt mycket mer än om du bara skulle vara en pratglad social festprisse. Du kan vara det när du känner för det, men sedan kan du vara något helt annat när du känner för det, och det är faktiskt det som gör livet spännande.
Så, lägg inte för mycket energi på att försöka bestämma dig för vad din personlighet är, för sannolikt kommer den att visa sig inrymma så mycket mer än vad du kan föreställa dig, dvs om du är öppen för det.
När det sedan gäller den här killen så är det min erfarenhet att vi ofta dras till personer som har sidor vi själva skulle vilja utveckla. Kanske är det så att du har ett behov av att få utforska den här lite mer tysta sidan i dig, varför du nu intresserar dig för en kille som verkar kunna konsten att verka utan att synas så mycket. Och kanske är det så att han har behov av att få draghjälp när det gäller den mer sociala biten, varför han intresserar sig för dig.
Självklart är det här endast spekulationer baserade på min erfarenhet, så hur det verkligen ligger till vet du inte förrän du pratar med honom. Men det är alltså inte alls ovanligt att motsatser dras till varandra i skeden i livet där båda känner att deras nuvarande roller känns begränsande. För genom att umgås med sin motsats får man just draghjälp att både utforska och utveckla andra sidor som inte fått lika mycket bekräftelse som dom mest framträdande dragen hos en själv.