SVAR
Vuxenpsykiatrin har så kallade öppenvårdsmottagningar, vilket innebär mottagningar dit man kan ringa själv och få tid. Om dom är väldigt hårt belastade kan det underlätta om man har en remiss från en läkare på tex en vårdcentral, men hur det ser ut med den saken kan dom berätta för dig om du ringer dit och pratar med dom. Du hittar deras nummer på blå sidorna i telefonkatalogen eller så kan du ringa landstingets växel och be dom koppla dig. Var dock tydlig med att du vill komma till öppenvården så du inte hamnar i psykiatrins slutenvård, dvs avdelningsvården för dom patienter som behöver vara inlagda på sjukhus.
Andra alternativ kan vara lite svårare att hitta, men ibland tar ungdomsmottagningarna emot ändå tills man fyllt 25. Det är dock inte alltid det finns psykolog på mottagningarna så det bästa du kan göra i det fallet är att ringa dit också och förhöra dig om möjligheterna.
Ett tredje alternativ är den privata vården. Det finns en mängd legitimerade psykologer och psykoterapeuter som du hittar på Gula sidorna. Baksidan med detta alternativ är att det brukar vara ganska dyrt då det inte subventioneras av försäkringskassan som vanlig sjukvård.
Ibland finns det även psykolog på vårdcentralerna, men eftersom det alltså ser så olika ut i olika kommuner/landsting/regioner så är det omöjligt för mig att svara på. Så, mitt råd är egentligen att du ringer till öppenvårdspsykiatrin i första hand och förhör dig om när hon kan få tid för ett första besök där, men att du samtidigt passar på och frågar vilka alternativ det finns där ni bor. Ett sådant här undersökande arbete kan vara en väldig hjälp att en närstående gör när man själv är i behov av hjälp, för det kan vara lite jobbigt att ringa runt och kolla alla möjligheter. Så, på det här sättet kan du hjälpa henne, sedan kan ni tillsammans diskutera dom olika alternativen eller så bestämmer hon på egen hand vilket som verkar lämpligast.