user-image
Okänd
Annat

HALLÅ MIn kompis pappa har en ny sambo och dom ha ett barn.Och hans sambo är jätte tasig mot min kompis och säger att hon inte får träffa pappa så mycke.Ocxh han måste alltid fråga hans sambo om han får göra saker.Min kompis bor med sin mamma.och ibland mår hon dålig av det hon säger.Hon och hennes ror som har en flickvän vill att hanb skiljer sig.Fast säger inte till sin pappa om det eller att sambon är tasig för dom vill inte göra han lessen.Så jag undrar vad jag ska göra.Eller om man ska göra något.


SVAR

Du kan ju inte ändra på hennes pappas beteende eller hans sambos beteende, men du kan stötta din kompis när hon är ledsen, lyssna på henne när hon vill prata och försöka peppa henne att prata med sin pappa. Ibland är det ju nämligen så att föräldrar är så fast i sina egna känslor att dom mer eller mindre glömmer bort hur det kan vara för barnen. Och då är det viktigt att barnen säger något så föräldrarna får en chans att rätta till det som blivit fel. Kanske vore det bra om din kompis och hennes bror pratade med sin pappa tillsammans. Det viktiga är dock att dom pratar med honom enskilt och utan att sambon eller någon annan är med. Sedan är det också viktigt att dom berättar för honom att dom saknar honom, att dom vill träffa honom mer och att dom fått höra av hans sambo att dom inte får träffa honom när dom vill.
Dom behöver inte säga till sin pappa att dom vill att han ska skilja sig för en skilsmässa är en stor sak och något som dom vuxna själva måste komma fram till. Och det är inget man gör förrän man försökt reda ut eventuella problem i dom flesta fall, varför hennes pappa och hans sambo kanske vill och kan reda ut det här om hennes pappa bara får koll på att din kompis och hennes bror är ledsna och mår dåligt av det här.
Du skulle också kunna råda din kompis till att be sin mamma prata med honom och förklara läget. Det är inte alltid möjligt om föräldrarna inte har en bra relation för då kan det bara bli ännu värre. Men om det inte finns sådana problem kan det vara en utväg.

Ja, det här är sannolikt det du kan göra. Men det allra viktigast är sannolikt att du finns där för henne och stöttar och lyssnar på henne när hon behöver det, och att du är hennes kompis som hon kan göra andra saker med. För om man har det jobbigt på ett plan så är det viktigt att man har det bra på andra plan, och att då ha en kompis som finns där och som man kan ha roligt med är mycket värt enligt min erfarenhet.

Visningar : 555