user-image
Okänd
Tjej

Hej! Jag har haft problem med en kompis i flera år. I början hade vi kontakt flera gånger per dag men sen så hände det flera saker som har gjort att vår kontakt blivit konstig. Jag sa bla att jag var kär i henne men tog sedan tillbaka det och jag har erkänt att jag har varit svartsjuk på hennes killar. Vi hade en period när vi inte umgicks för att det hände andra negativa saker mellan oss men sen ville hon att att gammalt skulle vara glömt.Problemet nu är att vi bara har kontakt ibland och ringer jag så ringer hon tillbaka efter flera veckor. Hon har sårat mej mycket och jag försöker glömma bort det. Men hon vill inte träffas. Hon säger att hon inte hinner men jag tycket att hon borde ha tid att ta en fika en timme, och därför blir jag sur på henne. Hur ska jag göra? Ska jag sluta ha kontakt med henne eller ska jag acceptera att hon inte har tid och låta henne bestämma allt? Det är så jobbigt när hon säger en sak men uppför sig på ett annat. Har försökt prata med henne men hon blir bara arg.


SVAR

Det låter som om er relation hamnat lite snett vid ett antal tillfällen och när det händer beror det ofta på att man inte kommunicerar så bra. Att det funnits mer än vänskapskänslor med i bilden komplicerar också många gånger saken och det kan vara svårt att gå tillbaka och "bara" vara vänner efter att någon fått starkare känslor för den andre.

Nu nämner du en massa andra händelser också som uppenbarligen varit negativa för er och som verkar ha trasslat till er relation ytterligare. Så, om man tittar på det utifrån så har ni alltså en vänskapsrelation som tidigare har innehållit både starkare känslor från din sida och ett antal negativa händelser som gjort att ni brutit kontakten.
För att klara av att gå vidare och verkligen kunna vara vänner, krävs oftast att man reder ut det som hänt och att båda är överens om hur man ska se på det och att man kan fortsätta trots allt man har med sig i bagaget. Självklart kan man säga till varandra att nu glömmer vi allt och går vidare, men risken finns alltid att man framöver tolkar in saker i vad den andre säger, saker som mer har att göra med vad man varit med om tillsammans tidigare än vad som faktiskt händer här och nu. På det sättet hänger historien med och bidrar ofta till missförstånd och sårade känslor och det är detta jag menar när jag säger att ni sannolikt har svårigheter i er kommunikation.
Problemet i sådana här situationer är att man själv sällan märker när man tolkar olika saker utifrån ens tidigare historia tillsammans. Det gör att man kan bete sig på ett sätt som gör att den andre fattar noll då han/hon kan ha helt andra avsikter med sina uttalanden eller beteenden.

Har man hamnat i den här snurren kan det vara svårt att komma tillrätta med problemen om inte båda ger sig fanken på det och värderar vänskapen så högt att man vill försöka. Att din kompis mest blir arg när du försöker prata om det är alltså inget gott tecken.
Det du kan göra är att ändå försöka sätta dig ner med henne och försöka få henne att förstå att det här inte funkar för dig ifall ni inte gör något åt det tillsammans. Berätta att du känner dig osäker på vart ni står med varandra och hur hennes intresse för att vårda er vänskap egentligen ser ut. Säg att du blir bekymrad över att hon bara blir arg när du försöker prata med henne och att du vill att hon kommunicerar med dig genom att berätta hur hon ser på att hon aldrig har tid och hur hon tänker kring er vänskap och hur ni ska få den att fungera.
Detta är i princip det enda du kan göra och sedan får du se hur hennes intresse för att vårda er vänskap ser ut. Utifrån det, samt utifrån dina egna känslor och ditt eget intresse för att lägga tid och energi på den här relationen, får du sedan fatta ditt beslut om hur du vill ha det när det gäller den här vänskapen.

Visningar : 379