user-image
Okänd
Annat

hej! jag går i 9:an o det e så här det ligger till. jag har många gånger på er sajt sätt att pappor e taskiga mot sina barn och kallar dom fetto o så. precis så hemskt e min pappa. fast det e alltid jag som börjar te x genom att va taskig mot mamma det då pappa "går i gång" han har aldrig slagit eller äns va dum mot mamma. så kan jag endå polisanmäla? jag e dum mot han också. hållt på så här nåra år nu. han säger t ex att jag står under mobbarna som mobbar mej o så här. o typ ingen i socialen bryr sig. han tar tag imej jättehårt i nacken och väser"du har inga kompisar hahahahahhaahhahah" men jag lovar han gör det bara efter jag vart dum så att säga. aldrig innan eller liksom när jag sköter mej mot mamma.. så det jag undrar får han göra så, även fast det endast händer när jag vart dum, e inte jag dum så e inte han det heller. tycker att jag inte fått svar på det här av era andra svar på sajten så snälla svara!!!!


SVAR

Som förälder har man ett annat ansvar än man har som barn. Det betyder att man bör klara att vara vuxen nog att inte "ge igen" på ett kränkande sätt, även om barnet beter sig illa för tillfället. Att sätta gränser för hur ett barn får bete sig mot tex den andre föräldern är en sak, men att kränka barnet för att man själv blir arg är något man bör klara att undvika som vuxen.
Så, oavsett om du inte betett dig på ett bra sätt mot din mamma så ger det inte din pappa rätten att kränka dig på det här sättet som du beskriver. För det ingår så att säga i ett barns uppväxt att inte alltid göra rätt och bete sig dumt ibland och då är det föräldrarna som ska visa vad som är rätt att göra och inte själva börja bete sig dumt och kränkande.

Så, svaret är alltså att oavsett hur dumt du skulle bete sig så har dina föräldrar rätt att tillrättavisa dig och sätta gränser för den typen av beteende, men dom har aldrig rätt att fysiskt misshandla dig, eller trycka ner dig psykiskt för den typen av "straff" skadar ett barns självkänsla och det är inget som ingår i normal barnuppfostran.

Mitt råd till dig är att du tar kontakt med kuratorn i din skola och pratar med henne/honom om det här. Du kan också ta kontakt med kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning.
Om du redan haft kontakt med socialen och dom inte gjort något för att förbättra situationen så kan en kurator hjälpa till och trycka på så det blir någon ändring för så här ska du inte behöva ha det. Så, sök hjälp av en kurator så kan ni diskutera igenom vad som är lämpligt att göra för att du ska få en trygg hemmiljö.

Visningar : 539