user-image
Okänd
Annat

Vår 17 årige son bor sedan 1 månad tillbaka på familjehem (frivillig placering) (jag är fortfarande vårdnadshavare). Nu är det så att sociala frågar efter hans studiebidrag för att ge det oavkortat till honom vilket vi anser är fel, vi har tidigare innan familjehemsplaceringen gett honom 500 av studiebidraget i fickpengar men vad jag förstår och läst så skall familjehemmet ge honom fickpengar av omkostnadsbidraget, vi antar att vi så småningom kommer att få bet underhåll till kommunen.


SVAR

Det finns ingen regel som tvingar vårdnadshavaren att överlämna studiebidraget till det barn det gäller. Men praxis för många som har barn i 17-års åldern är att man försöker ge barnet mer och mer ansvar för sin ekonomi genom att successivt ge ett större ekonomiskt tillskott samtidigt som barnet då får betala för fler saker själv förutom nöjessaker. Så vanligtvis brukar dom flesta 17-åringar få hela sitt studiebidrag att röra sig med.

Det stämmer som du säger att fickpengar skall tillhandahållas av familjehemmet, men studiebidraget är ju mer tänkt som en hjälp barnets allmänna försörjning och behov och ska vara ett tillskott för barnet. Så utan att vara insatt i ert ärende och era diskussioner med socialtjänsten så ter det sig sannolikt rimligt i deras ögon att studiebidraget går till er pojke, förmodligen i kombination med högre krav på honom att stå för en del av sina allmänna kostnader själv. Det kan tex handla om att killen får ta hand om egna eventuella mobilräkningar, göra vissa inköp av kläder eller betala vissa fritidsaktiviteter som han vill delta i. Detta för att både höja hans standard vilket bidraget är avsett att göra, och samtidigt förbereda honom för vuxenvärlden. För från och med den dag han fyller 18 betalas studiebidraget ut direkt till honom och då tiden dit inte är lång kan det vara en god pedagogisk tanke att föra över pengarna så han kan börja träna sig i att ta större ekonomiskt ansvar medans ni andra fortfarande har något att säga till om när det gäller hur han använder pengarna. Så, studiebidraget bör alltså inte ses som fickpengar i sig, utan det är ett bidrag precis som barnbidraget för att ge en allmän höjning av livskvalitén för det barn det är avsett för. Men det här får ni självklart diskutera vidare med er handläggare inom socialtjänsten, förhoppningsvis då med utgångspunkt från vad som är bäst för er pojke.

Visningar : 397