user-image
Okänd
Annat

Jag och min pojkvän har varit tillsammans i 3 år snart. I somras hade vi ett uppehåll på kanske 3 månader, men vi blev tillsammans igen. När vi hade varit tillsammans i ungefär ett år, va han nära på att vara otrogen med min barndoms vän, som va den bästa kompisen jag nånsin haft. (Detta var då för 2 år sen) Jag kan fortfarande inte träffa båda samtidigt, eller höra honom prata om henne. Under vårat uppehåll nu i somras så hade han en annan flickvän, som han ljög om för mig. Han har sagt att hon bara är en vän, att han älskar mig fortfarande osv. Men det visa sig att dom var tillsammans. Hursomhelt så gjorde dom slut, och vi blev tillsammans igen. Men jag har svårt för att lita på honom. Jag vet inte varför, men i mina tankar tyker hela tiden denhär tjejen upp, och jag undrar jämt hur hon va, om han tyckte bättre om henne. Om han verkligen kommer stanna hos mig denna gång (han har gjort slut 3 ggr). När någon ringer och han inte svarar kanjag inte ungå att undra vem det var som ringde, om det var en annan tjej etc. Så min fråga är: *Vad kan jag göra för att sluta tänka så negativt och vara så orolig/svartsjuk hela tiden?


SVAR

Du kan lägga i princip hur mycket tid som helst på att försöka sluta tänka på det här. Sannolikt kommer det inte ge något resultat eftersom den här typen av tankar sällan går att putta bort utan att man löst själva orsaken till att dom uppstår. I ert fall så har ni haft en till och från relation under en längre tid och det har förekommit svek och lögner emellan er. I ett sådant läge är det som jag sade först sällan någon mening med att försöka "sluta tänka negativt", utan istället borde du/ni kanske fråga dig: "Vad ska vi göra för att vi ska känna förtroende för varandra igen?

Det jag vill säga med detta är att när man har en historia tillsammans som innehåller svek och oärlighet så är det BÅDAS problem. Det handlar inte om att en av parterna ska sluta tänka "negativt", utan det handlar om att båda måste anstränga sig för att bygga en relation som vilar på ärlighet och förtroende.

Hur gör man då det undrar kanske du?
Ja, det finns många sätt, men det viktigaste är att man börjar prata om det hela tillsammans och att man gör någon form av överenskommelse om att båda är villiga att jobba på det. Förtroende är nämligen inget som uppstår av sig självt, utan det är något som man skapar genom öppenhet, ärlighet, och hårt arbete på att få relationen att fungera för båda. Det handlar också om att man lär känna varandra på djupet och att man vågar och vill dela sina tankar, samt att man vågar lyssna på varandra och försöka lösa saker istället för att lägga skuld på varandra och dra sig undan.

Så, med tanke på er historia och det faktum att ni gör slut med jämna mellanrum och sedan blir tillsammans igen så skulle jag tro att det finns en stark kärlek mellan er, men att ni än så länge inte lyckats ta fasta på den kärleken för att bygga en stark relation. Ska ni lyckas med det så krävs det att båda är beredda att jobba för det, och att båda är beredda att både prata med varandra och lyssna. Fler hemligheter och outtalade frågor som aldrig får något svar, kommer sannolikt leda till att ni håller på så här tills någon av er tröttnar för gott. Så för att skapa en förändring och inte göra om samma misstag bör ni börja prata med varandra om vad det är som gått fel innan och tillsammans komma överens om hur ni ska försöka göra annorlunda den här gången och hur ni ska försöka förhindra att tvivel och känslor av osäkerhet uppstår. Detta är som du säkert förstår något du inte kan åstadkomma själv utan det kräver din pojkväns vilja och medverkan. Börja därför med att prata med honom om vad han vill med er relation denna gången och hur han ser på er historia och hur ni ska kunna undvika att hamna där igen. Sedan kan du berätta för honom hur du ser på det och hur du tänker om er framtid och vad som krävs för att du ska kunna känna att förhållandet leder någon vart.

Vid ett sådant samtal kommer du sannolikt få en klar signal om ifall din kille är beredd att och villig att arbeta på ert förhållandet och det ger dig en möjlighet att bedöma ifall du tror att ert förhållande är något att bygga på eller inte. För ett förhållande kräver två människors vilja att få det att fungera, det är inget man kan åstadkomma själv genom att försöka putta bort tankar som har sin grund i saker som hänt i relationen.

Visningar : 129