SVAR
Tack för berömmet, det var roligt att veta att du får ut något av att läsa alla de frågor och svar som finns hos oss.
Nu till din fråga:
Förr var det så att betygen var relativa. Det innebar att alla elever jämfördes med varandra och dom som var "'bäst" fick högsta betyg som då var en 5:a, emedan dom som låg i mitten fick en 3:a. När betygen var relativa fanns det bara ett visst antal 5:or att dela ut, dvs alla kunde inte vara bäst lika lite som att alla kunde få 1:or. Det innebar att om man gick i en klass där det fanns väldigt många duktiga så var det många som slogs om 5:orna, vilket medförde att allla som var duktiga inte fick 5:or då 5:orna tog slut. Gick man däremot i en klass där det inte fanns så många duktiga så var det inte lika hög konkurrens om 5:orna vilket gjorde att en som inte var så bra kunde få 5:a i ett ämne då han råkade vara bäst i just den klassen, emedan en som var bättre i en annan klass kunde få en 4:a för att han/hon inte var bland dom bästa i sina klass även om han/hon var mycket bättre än den som fick 5:a i den förra klassen.
På motsvarande sätt fungerade det med 1:orna vilket innebar att någon som inte var så bra i skolan kunde få 1:or om han/hon hade oturen att gå i en klass med många duktiga, emedan någon som var sämre kunde få en 2:a för att han/hon råkade gå i en klass där det fanns många som inte var så bra i vissa ämnen.
Det här systemet var ju väldigt orättvist då det handlade mycket om vilken klass man råkade hamna i och mindre om vad man själv faktiskt presterade just för att man jämförde alla elever i en klass med varandra och sedan rangordnade dom med hjälp av betygen.
Idag har man ju ett annat system. Idag jobbar man ju med kunskapsmål istället där varje kurs ska ha tydliga mål och beskrivningar kring vad man ska kunna för att bli godkänd, väl godkänd och mycket väl godkänd. Alla i en klass ska i princip kunna få MVG om dom når upp till dom kunskapsmålen som har ställts för just den kursen.
Att du inte fått MVG borde sålunda bero på att du inte nått upp till dom kunskapsmålen, dvs du kan inte allt som man bör kunna för att nå upp till ett MVG. Orsakerna till det kan vara flera och bero på både dig och dina lärare.
Det brukar ju tex alltid vara så att man har lättare eller svårare för vissa ämnen, vilket innebär att man har större eller mindre chans att få MVG i vissa kurser. Det kan också vara så att man har större eller mindre intresse för vissa kurser, vilket gör att man lägger ner mer eller mindre arbete på uppgifterna. Den här typen av orsaker handlar om dig och din förmåga och dina intressen.
Men andra orsaker som mer handlar om dina lärare kan vara att man har olika bra lärare som gör att det är lättare eller svårare att lyckas i vissa kurser. Alla lärare är inte lika bra pedagoger, dvs är inte lika bra på att lära ut, och alla lärare är inte lika bra på att möta eleverna på deras nivå heller, vilket gör att vissa halkar efter i vissa kurser. Sedan kan det också vara så att vissa lärare inte är bra på att vara tydliga med vilka kunskapsmål som krävs för att man ska nå upp till olika betyg. Om du inte vet vad som krävs för att få MVG i en kurs så kan det ju vara svårt att veta hur du ska arbeta om du vill nå dit.
Det finns självklart fler orsaker till att någon, i det här fallet du, inte får MVG, men även om jag brukar skriva ganska långa svar, så skulle det bli alltför långt om jag skulle täcka in allt. Men förhoppningsvis har du fått några ledtrådar så du själv kan avgöra vad du kan göra för att nå till MVG om det är det du strävar efter. Och en förutsättning är då alltså att du vet vad som krävs i varje kurs för att få MVG, så du skulle ju kunna börja med att fråga dina lärare om det, och även fråga dom hur dom ser att dom skulle kunna hjälpa dig att nå ett sådant betyg om det är det du vill.