user-image
Okänd
Annat

Hej, jag är en orolig syster på sexton år. Sen en tid tillbaka har det blivit allt mer spänt mellan min 14 årige lillebror och våran styvpappa. Nu är det inte längre så att de bara bråkar utan vår styvpappa har slagit min brorsa flera gånger. (Det sker alltid när mamma inte är hemma). Varje dag så hotar och skrämmer han min lillebror för att få han att lyda. Jag tycker verkligen det har spårat ur, men mamma tar inte tag i det. Jag känner på mig att det håller på at bli ännu värre då han slagit mamma också en gång. Min brorsa är jätterädd för honom och kommer alltid till mig och gråter. Vi vågar inte berätta för mamma för är rädd att hon ska råka illa ut. Vet verkligen inte vad jag ska göra!!! Styvpappan har blivit knäpp, min brorsa är inte alls bråkig eller uppkäftig längre så han har ingen anledning att göra han livrädd. Får inte berätta för någon säger brorsan så säg inte att jag ska gå till skolsyter eller nåt sånt.


SVAR

Tyvärr så finns ingen annan lösning i ett sådant här fall än att berätta för någon som kan göra något för att få slut på misshandeln. Ingen har rätt att slå någon annan, men när det ändå händer, så är det min erfarnehet att det inte hjälper att man säger till personen att aldrig göra om det. För den som slår på det här sättet som du beskriver och använder våld för att utöva makt över andra, har så pass allvarliga psykiska problem att det behövs behandling för att personen ska förändra sitt beteende. Hade personen kunnat hantera sina inre känslor och föra ett resonemang om det hela, hade personen varit så pass balanserad att han aldrig hade slagit överhuvudtaget. Så det ligger liksom i sakens natur att den som utöver den här typen av våld mot sin partner och mot barn, har passerat en gräns där vädjan från en familjemedlem inte längre går igenom.

Så, det man kan göra enligt min erfarenhet är att söka hjälp av någon som kan få situationen att upphöra. Dessa personer kan vara flera, där polisen tex ska se till att ni får skydd och att han blir åtalad för det brott han begår, och där tex socialtjänsten också kan hjälpa till med stödinsatser för att ni ska kunna känna er trygga (gäller både er barn och er mamma).

Jag önskar jag kunde säga att personer som slår på det här sättet kommer till insikt och slutar med sitt beteende utan att man behöver göra något, men min erfarenhet är snarare tvärtom, nämligen att den här typen av personer som du beskriver istället brukar trappa upp våldet, ibland så långt att det får en dödlig utgång.
Så, hur svårt det än känns så behöver någon professionell person utanför familjen få veta vad som pågår innan det hela får gå ännu längre. I det läget skulle jag råd dig att ta kontakt med skolkuratorn eller skolsyster, eller gå till närmaste Ungdomsmottagning och prata med kuratorn där, alternativt ringa socialtjänsten direkt (du hittar numret på gröna sidorna i telefonkatalogen).

Visningar : 520