user-image
Okänd
Annat

Hej! Jag är en kille på 18 år som har lite problem med att hänga med i skolan just nu. Främst i Matematik och Kemi. Innan jag började gymnasiet hade jag inga större problem i skolan. Jag var bland de bästa i klassen och hade mvg i engelska och alla naturvetenskapliga ämnen utom matematik. Därför rekomenderade alla lärare att jag skulle välja natur. Problemet är att jag har svårt att hänga med i tempot på NV. En del av de kurser jag läser har jag jättesvårt att hänga med i eftersom jag saknar grundläggande kunskaper i ämnet som har behandlats tidigare i kursen eller saknar kunskaper från tidigare kurser. Som exempel kan vi ta matte. Jag läser matte D. Det går inte så bra eftersom det inte gick så bra i matte C osv. Detta leder i sin tur till att jag inte får så bra betyg. Och därmed kan jag inte komma in på några "fina" utbildnigar som exempelvis advokat eller läkare. Det är lite frustrerande att detta problem är direkt avgörande för min framtid. Så vad skall jag göra? Jag kan ju inte förneka att det vore kul att ha en "fin" utbildning.


SVAR

Hej!
Jag tror att du beskriver en vardag som många ungdomar känner igen sig i idag. Kraven är många och höga och det är inte bara i skolan som man måste "lyckas". Men misströsta inte! Det finns andra sätt att komma fram till sin drömutbildning eller drömyrke. Högskolorna har olika antagningskvoter som man som student kan söka på och en av dessa kvoter är betyg. Det andra är högskoleprovet. Har du inte gjort högskoleprovet än så tycker jag verkligen att du ska pröva det! Ditt resultat där kan hjälpa dig att nå dina mål. Ett annat sätt att gå tillväga är att läsa upp betygen från gymnasiet genom att göra särskilda prövningar på Komvux bland annat. Då kan du öka dina chanser att få bättre betyg. Prata med din studie-och yrkesvägledare på skolan så kan säkert hon eller han berätta mer.

Sedan tycker ju inte jag att man ska gå en utbildning bara för att den är "fin" eller har hög social status. Det viktigaste är ändå att du kan trivas med ditt yrkesval och att du känner att det är det du vill bli. Även om människor idag inte arbetar med samma sak i 50 år, som man ofta gjorde förr, så tror jag att det är väldigt viktigt att du väljer efter ditt hjärta och inte bara efter status eller möjligheten att tjäna mycket pengar.
Lycka till,
Victoria.

Visningar : 350