user-image
Okänd
Annat

Hejsan! Min vän har för ett par år sedan varit ihop med en kille som inte var allt för bra för henne, han höll framför allt på med knark. Det var då allt detta började. Jag vet sedan tidigare att hon rökt hash lite då och då och det är något som inte stört mig. Men nu sedan ungefär nyår vet jag att hon röker betydligt oftare.. vad jag vet är att det är hash, sedan om det är något mer vet jag tyvärr inte. Hon har börjat bete sig annorlunda, är ständigt frånvarande och ljuger om olika saker t.ex om vart hon befinner sig. Min ex såg henne i centrum innan han kom till mig varav hon ringde mig precis när han kommit hem till mig och då sa hon att hon var ute och gick runt kvartret, som inte alls ligger i närheten av centrum. Finns även andra saker hon ljuger om. Jag tycker också sedan vi fyllde 20, (hon fyllde 20 i december 08) dricker hon större mängder och inte bara vid fest tillfällen utan jag vet många gånger att hon köpt en vinflaska för att bara sitta hemma själv. Hon har ingen större lust att göra något, om jag frågar om vi ska gå ut eller på hemmafest säger hon oftas ja och så kommer jag hem till henne för att göra oss iordning, då ställer hon alltid in och har hunnit dricka sig full redan då. Det är inte min vän som jag kände, hon brukar vara otroligt öppen och vill gärna gå ut eller träffa vänner på en hemmafest. Dricker måttligt o.s.v men så är inte läget idag. Hon jobbar halvtid och tjänar inte SÅ mycket som jag kan tänkte mig att det går åt i månaden för henne så hur hennes pengar räcker till är också ett frågetecken för mig.. Vet tyvärr att hennes föräldrar hjälper till kanske lite för mycket ekonomiskt. Dessvärre går det inte att prata med henne om sådana här saker, hon ignorerar bara vad man säger och "skakar av sig" vad man säger. Jag bryr mig väldigt mycket om min vän, hon är en utav mina äldsta vänner. Och jag personligen tycker inte att folk som röker hash någon gång är någon större grej, men detta börjar gå över styr. Jag vill ha tillbaks min gamla vän, men jag vet inte hur jag ska gå till väg… Vad ska jag göra? Tacksam för svar! Mvh/ Helena.


SVAR

Det är aldrig roligt när man ser sina vänner fara illa. Just droger gör ofta att människor förändras, drogerna blir allt viktigare för dem. Det blir lätt att ljuga för att dölja missbruket. Tyvärr är det inte lätt att göra något åt det. Det måste komma från personen själv. Det enda du kan göra är att finnas där, men se upp så att du inte blir medberoende och börjar spela med i kompisens spel genom att hjälpa henne när hon stället till med saker pga drogerna.

Kanske hjälper hennes föräldrar till ekonomiskt eller så blir hon bjuden. Det sista är ganska vanligt, när hon är fast så måste hon köpa istället men då är hon redan beroende och kan/vill inte sluta.

Försök att sätta dig ner med henne i lugn och ro. Förklara för henne att du är orolig, att du ser att hon dricker mycket och att du som vän tänker på henne och hur hon mår. Att du gärna lyssnar om hon vill prata och att du stöttar om hon behöver.

Tyvärr kan bara din kompis välja hur hon ska leva sitt liv, det enda du kan göra är att berätta och visa att du bryr dig om henne. Du ska inte heller hamna i en situation där du mår dåligt av att umgås med henne.

Visningar : 182