user-image
Okänd
Annat

Hej! Jag är 15 år och bisexuell. På min skola är typ 75% laestadianer så dem är imot homosexuella. Nästan alla mina vänner i skolan är laestadianer så jag har inte kunnat berätta för dem att jag är bisexuell. Jag har nyss tagit konfirmationen och jag tror på Gud. Jag tycker själv inte vi människor ska hålla på att tolka Bibeln hela tiden och sen säga att det som man själv har tolkat är rätt. Jag tror inte Gud har något imot homosexuella, utan att han älskar alla. Ingen kärlek är väl fel? Vad tycker du själv? Jag vill ju gifta mig i kyrkan, om det blir med en man eller kvinna vet jag ju inte men jag vill gifta mig inför Gud. Kommer jag inte komma till honom eftersom att jag är bisexuell? Jag är så rädd och förvirrad och jag vet inte vart jag ska vända mig. Jag är troende men ändå bisexuell. Jag kan ju inte hjälpa att jag blir kär i både killar och tjejer. Det här med självmord tänkte jag också fråga lite om, vad anser du om det? Min storebror har tagit livet av sig och jag tror han är tillsammans med Gud, vad tror du? Han var en sådan underbar människa, han kan inte ha kommit till helvetet. Jag är tacksam för svar.


SVAR

Ingen kärlek är väl fel? Jag håller med dig. Ingen kärlek kan väl vara fel. Kärlek är det som bygger upp människor, stärker och kärleken är något som är konstruktivt. Det är motsatsen till allt destruktivt som vill riva ner.

Jesus säger själv att kärleken är det viktigaste i Markusevangeliet, Mark kap vers 12:28-31:
En av de skriftlärda som hörde dem diskutera märkte hur väl Jesus svarade och kom fram och frågade honom: "Vilket är det viktigaste budet av alla?" [29] Jesus svarade: "Viktigast är detta: Hör, Israel, Herren, vår Gud, är den ende Herren, [30] och du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft. [31] Sedan kommer detta: Du skall älska din nästa som dig själv. Något större bud än dessa finns inte."

Jesus fortsätter i samma spår i Matt 22:36-40
"Mästare, vilket är det största budet i lagen?" [37] Han svarade honom: "Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt förstånd. [38] Detta är det största och första budet. [39] Sedan kommer ett av samma slag: Du skall älska din nästa som dig själv. [40] På dessa båda bud vilar hela lagen och profeterna."

Det förefaller som allt i bibeln är underordnat detta eftersom att "på dessa båda bud vilar hela lagen och profeterna".

Jesus återkommer till samma tema i Lukas 10:25-28. Jag tror att Jesus och du är helt överens i meningen - ingen kärlek kan väl vara fel? Jesus håller inte på med att sätta gränser för kärleken. Det är det bara människor som gör, tyvärr.

Självmord är en stor och svår fråga. Man ska passa sig för att uttala sig generellt om de som inte orkar leva. Men jag ska ändå försöka svara på din fråga. Jag tror inte att någon vill dö. I vintras skrev etikforskaren Ann Heberlain en bok som heter: Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. Den titeln kanske fångar den otroligt jobbiga situation som den som vill ta sitt liv befinner sig i. Medicinsk forskning visar också att många som lider av svåra depressioner och inte vill leva lider brist på vissa signalsubstanser i hjärnan. Många kan alltså inte rå för att de befinner sig i en svår depression. Det kan vara ärftligt. Men man har alltid ansvar för vad man gör med sitt liv.

Kommer den som begått självmord till Gud? Jag svarar med några bibelcitat. Predikaren skriver (Pred 12:7)
Stoftet återvänder till jorden, sitt ursprung,
och livsanden återvänder till Gud, som gav den.

Återigen finns det ingen begränsning för vem som kommer till Gud. Vår livsande (det som jag uppfattar som den egentliga personen) kommer till Gud, punkt slut. Predikaren håller inte på med att sätta upp några gränser på vilka som återvänder till Gud.

I Luk 20:38 står det att Gud är inte en Gud för döda, utan för levande ty för honom är alla levande. Båda dessa texter uttrycker att Gud tar hand om oss alla både i livet och i döden. Det finns en omsorg som aldrig dör.

Ta hand om dig och har du fler frågor kan du nå mig på anders.hedman@fryshuset.se

Visningar : 221