user-image
Okänd
Annat

Hej! Jag har hamnat i en jätte jobbig knipa som jag inte vet hur jag ska ta mig ur och vore jätte tacksam för lite hjälp. Jag har mått väldigt dåligt några år och behandlat mig själv väldigt illa och tyckt att det inte spelar så stor roll om jag lever eller inte. Men för ett år sen hamnade jag i en underbar församling som verkligen räddat mig och jag har verkligen en tro på Gud och Han har gjort massor i mitt liv. Det är inte svenska kyrkan utan en frikyrka. Grejen är att jag för några veckor sedan mådde väldigt dåligt igen om jag ringde hit en killkompis som skulle titta på film med mig så jag slapp vara ensam.. Problemet var att det blev lite mer komplicerat och vi kollade inte på film. Det gick lite för långt och jag låg med den här killen.. Mest för att han tyckte jag kunde ställa upp. Det var frivilligt men i efterhand ångrar jag det MASSOR. Jag är jätterädd för att jag ska vara med barn. I församlingen tror man juh självklart inte på sex innan giftemål och jag är rädd för att folk i församlingen ska döma mig. Och jag är jätterädd för att jag ska vara med barn eftersom det absolut inte är okej att göra en abort. Jag har som sagt inte varit kristen i hela mitt liv utan bara ett år och det var väl kanske där det blev konstigt eftersom killen inte visste var jag stod och jag mådde dåligt och ville bara ha någon nära.. Jag har ingen kontakt med mina föräldrar så jag vet inte vem jag ska berätta det för och kunna prata med. Jag har ganska mycket kontakt med ungdomspastorn i församlingen men jag är orolig för hans reaktion om jag berättar det för honom. Jag vet att Gud förlåter och att vi alltid kan vända om, be honom om förlåtelse och bekänna det som synd. Men jag känner mig så fruktansvärt värdelös och misslyckad.


SVAR

Hej!
Nu när jag läser hela ditt brev ser jag att jag borde ha försökt svara tidigare. Jag hoppas att det inte är för sent. I en frikyrkoförsamling finns det ofta en varm gemenskap och en stark social kontroll. Man kan säga att det både kan vara himmel och helvete. Nu förenklar jag ganska mycket och alla ni som tillhör frikyrkoförsamlingar och inte känner igen er så har ni såklart helt rätt i det.

Social kontroll innebär att några bestämmer vad som är rätt och fel för en hel grupp. Man har ofta verktyg för att ta reda på saker om sina församlingsbor och kan bestraffa dem. Jesus spionerade inte på sina lärjungar och han bestraffade dem inte. Församlingen utöver makt över individen genom social kontroll. Hur ska du förhålla dig till detta? Du behöver gemenskapen men räds kontrollen. (Det gör antagligen fler i församlingen)

Jag tycker att du kan pröva med att vända dig till en präst utanför församlingen för att få lite stöd. Du behöver stöd av människor utanför församlingen för ingen kan leva hela sitt liv i en församling. Man måste ut och jobba till exempel. Just nu behöver du jättemycket stöd. Låt prästen utanför församlingen bli ett komplement till den gemenskap och till den präst församlingen erbjuder. Prata med en präst i Svenska kyrkan. Han/hon har absolut tystnadsplikt och får aldrig någonsin yppa för någon att ni har träffats eller vad ni har talat om. Vad händer om din församling får reda på det? Vad tycker du själv är ett bra svar? Vill veta mer, neka och säga att du gick till kyrkan för att tända ljus eller något annat. Du kanske tycker att det är ett svek att göra så. Men om din församling förskjuter dig för att du låg med en kille så är det ett svek av dem. Du behöver någon att prata med utanför församlingen och förhoppningsvis har du redan tagit den kontakten. Du bör snarast kolla om du är gravid för att ta reda på hur du vill göra om det skulle vara så.

Är det OK att göra abort? Jag kan inte svara på den frågan. Det finns inget enkelt svar för varje situation är unik. Då behöver man mycket mer information. Det jag kan säga är att det är bra att möjligheten till abort finns. Använd alltid preventivmedel istället, se till att killen har kondom. Det är hans skyldighet! Det är killens skyldighet säger jag till alla som läser det här!

Och du har rätt, Gud förlåter oavsett vad en församling säger. Guds kärlek känner inga gränser och ingen människa vandrar utanför Guds omsorg. Varje gräns vi människor sätter för Guds kärlek är vår egen privata gräns, vår oförmåga till kärlek.

Jag önskar dig all kärlek, värme och gemenskap i världen. När Gud skapade dig, blåste han in sin livsande i dig och sa: Det var mycket gott. Det står i Bibeln. Du är unik och oändligt värdefull, låt ingen sätta sig på dig. Har du flera frågor kan du skriva direkt till mig.

Varma hälsningar
anders.hedman@fryshuset.se

Visningar : 198