user-image
Okänd
Annat

Hej, jag är en tjej på (nästan) 14 år och jag har sedan ungefär 1-2 månader sedan fått massa ångest över min kropp osv. Det går inte en dag utan att jag tänker på det och jämför mig själv med andra. Det är värst med min mage, jag måste jämt försäkra mig om att den inte ser stor ut och måste också hela tiden kolla mig i spegeln för att försäkra mig om att den inte är ful och stor. Jag vet att jag väger normalt (är 170 cm och väger runt xx kg), men varje dag så ser man ju reklam om att gå ner í vikt och träna osv. Just nu så går jag inte heller på nån idrott utan tvingar mig själv att träna på egen hand (tex aurobics på tvn, hopprep, promenader osv), dessutom så tänker jag på att aldrig äta skräpmat eller godis förutom möjligtvis fredagar och lördagar. Dock har jag aldrig lagt en tanke på att sluta äta. Men allt det här tynger mig och jag mår jätte dåligt, bara pressen att jag inte ska bli tjock och ångesten när jag ser alla andra som ser mkt bättre ut än mig själv. Vad ska jag göra åt det här? Just nu är det det ända som snurrar runt i min skalle. Skulle verkligen uppskatta om du kunde hjälpa mig.


SVAR

Hej fina du!

Tack för ditt oerhört uppriktiga mail. Tror du kan hjälpa många andra i samma sits genom att ställa den frågan.

Du behöver helt klart göra någonting åt det här så att det inte hänger kvar, fördjupas och blir en ätstörning som kommer ta lång tid att ta dig ur. Det är alltså precis så här det börjar när man sakta går in i en. Du har klarsyntheten om att uppmärksamma dina tankar på ett superbra sätt (och är dessutom så ung!)
Det du behöver göra nu är att ta kontakt med någon att prata med om detta. Tex en skolkurator, en samtalskontakt genom ungdomsmottagningen eller någon på Bup (barn och ungdomspsykiatrisk mottagning). Jag skulle önska att du kunde dela detta med någon närstående tex en förälder då detta inte på något sätt är nåt att skämmas över.

Du har nu chansen att ta dig ur innan det börjar bli riktigt illa, ta den!
Du är värd att få tycka om dig, din kropp och allt runt omkring.

All värme och styrka! Stor kram, Catherine

Visningar : 186