5 tips för schystare kläder

Swopping! Swopping är en mix av shopping och swapping och innebär att man istället för att shoppa nytt, byter med varandra. Bytesevenemang arrangeras lite överallt i Sverige; lika många plagg du lämnar in, lika många nya får du med dig hem. Det finns också en hel del bytessajter på nätet du kan kolla in. Tips: Släng ihop en egen bytesträff med några vänner! Finns det något härligare än en stor hög med snygga kläder som är alldeles gratis?  Second hand & Vintage Var...

Swopping!

Swopping är en mix av shopping och swapping och innebär att man istället för att shoppa nytt, byter med varandra. Bytesevenemang arrangeras lite överallt i Sverige; lika många plagg du lämnar in, lika många nya får du med dig hem. Det finns också en hel del bytessajter på nätet du kan kolla in.

Tips: Släng ihop en egen bytesträff med några vänner! Finns det något härligare än en stor hög med snygga kläder som är alldeles gratis? 

Second hand & Vintage

Varför ska vi slösa 10 000 liter vatten på att producera ett par nya jeans när det finns så många redan producerade som ingen använder? Second hand- och Vintage–butiker finns överallt. Många av dessa butiker ger dessutom vinsten till olika välgörande ändamål. Leta upp din favoritbutik, favorittidsepok och shoppa loss! 

Tips: Ladda hem appen Secondhand till din smartphone!

Gör om!

Skaffa dig en helt unik stil och sy om dina gamla trasor. Du behöver inte göra som Nike Kondakis och använda fallskärmar för att det ska bli snyggt. Ta något gammalt, lägg till lite kreativitet och inspireras av nån av alla upcycling eller gör-om-bloggar som finns! Marisa Lynch på newdressaday.com (LÄNK) utmanade sig själv genom att sy om ett plagg varje dag i ett helt år. Nånting för dig?

Klädbibliotek

I flera stora städer i Sverige finns det särskilda klädbibliotek som funkar som vanliga bibliotek men med kläder istället för böcker. Här kan du bli medlem och låna allt från någon annans inlämnade kläder till nya designade plagg med hög modegrad. 

Tips: Finns det inget i din stad – starta ett eget! Ta hjälp av proffsen på kladoteketgoteborg.se, kladoteket.se, lanegarderoben.se och umeakladbibliotek.wordpress.com. (LÄNKAR)

Komposterbara kläder

Ja, det är sant, det finns kläder som går att kompostera. Matilda Wendelboe och Bonkeli Design är några av de svenska designers som gjort kollektioner enligt Cradle to Cradle. Designstrategin har naturens processer som förebild och när plagget är utslitet kan det läggas på komposten eller bli biogas och näring igen. Även Puma är på gång med en cradle to cradle-certifierad kollektion. 


Illustrationer: Oskar Olofsson.
Texten kommer från magasinet Heroes of Today, vars senaste nummer har producerats tillsammans med Ungdomar.se.