Igår berättade grundaren av anti-mobbningorganisationen Friends, Sara Damber, i
en artikel på Aftonbladet att hon blir upprörd när hon ser juryns sätt att behandla unga människor i en utsatt situation.
– Jag skulle inte kalla det mobbning, för med det menas att det finns en upprepning i tid. Men det är helt klart grova kränkningar, sa hon och förklarade samtidigt att vuxna måste agera förebilder.
– För mig är det skillnad på barn och vuxna. Visst, en vuxen som kliver fram där får leken tåla. Men ett barn, vilket man är upp till 18 år, kan inte föreställa sig i vilken situation det försätter sig i, sa Sara Damber till Aftonbladet.
Björn Hultman föreläser och bloggar om mobbning och har flera gånger diskuterat ämnet i olika medier, bland annat i TV4:s morgonsoffa. Björn arbetar med att hjälpa utsatta barn och unga, är ute i skolorna och träffar elever och ingår dessutom i
Expertpanelen här på Ungdomar.se. Han håller med Sara Damber om att Idoljuryn ibland är alldeles för hårda i sina kommentarer:
– Jag tycker att deras ordspråk och attityd ibland kan tolkas som rena kränkningar, genom att exempelvis påpeka om utseendet eller liknade. Jag minns en kommentar som en sa för något avsnitt sedan: "Din frisyr får du göra något åt". Det tyckte jag var väldigt onödig och dum kommentar. En del i juryn kan också skratta åt deltagare som de anser är dåliga, man borde vara mer professionell om man jobbar med tv.
Vad kan juryns råa kommentarer ha för effekt på de hoppfulla ungdomar som söker till programmet?– En person som vill satsa på musik, som tror på sig själv om att man är duktig får sin självkänsla körd ner i botten. Det kan vara så att en del deltagare till och med ger upp hoppet om en musikkarriär. En enda liten kommentar kan förstöra en stor del av en persons liv.
Björn Hultman. Foto: UNT.se, Staffan Claesson.
I artikeln på Aftonbladet berättade Sara Dambert dessutom att hon tycker att bedömningsprogram som Idol bidrar till en allt hårdare mediekultur, något Björn Hultman håller med om:
– Ja, självklart är det så. Barn och ungdomar som ser på dessa program påverkas och tar till sig beteendet. En stor orsak till att mobbningsproblematiken fortsätter är just att vuxna inte alls har ett bättre och trevligare beteende mot andra. Barn gör som vuxna gör, och medias bild av saker förvärrar en hel del av samhällsproblemen som vi har, säger han.
Själv har Björn helt valt bort att titta på dessa “förnedringsprogram”.
– Det får inte vara så att vi ser detta som en underhållning när folk kränks på bästa sändningstid, samtidigt sitter vi i soffan och äter chips. Empatin för dessa utsatta försvinner helt om vi får uppfattningen om att detta är underhållning.
Vad tycker du om Idoljuryns bitska kommentarer? Håller du med Sara och Björn om att påhoppen kan räknas som grova kränkningar? Tror du att program som Idol bidrar till mer mobbning och ett hårdare samhällsklimat? Diskutera gärna!