Alla firar olika

En Bell julEn fin pojkkompis jag har skrattar ofta åt mitt pyntbehov. Jag pyntar allt jag kommer åt och tycker att det är viktigt att se värdet i att faktiskt unna sig att göra och ha det fint runt omkring sig. Han säger att det tyder på att jag lever i nuet, att jag tycker att det är värt att dekorera en tårta i en timme fast den ska ätas upp på 20 minuter. Att min lägenhet var färdigpysslad och inredd en vecka efter att jag flyttat in. Att jag inte kan sluta kommentera att det br...

En Bell jul
En fin pojkkompis jag har skrattar ofta åt mitt pyntbehov. Jag pyntar allt jag kommer åt och tycker att det är viktigt att se värdet i att faktiskt unna sig att göra och ha det fint runt omkring sig. Han säger att det tyder på att jag lever i nuet, att jag tycker att det är värt att dekorera en tårta i en timme fast den ska ätas upp på 20 minuter. Att min lägenhet var färdigpysslad och inredd en vecka efter att jag flyttat in. Att jag inte kan sluta kommentera att det brinner marschaller i rondellen. ”Att någon har gått ut dit och tänt dem bara för att det ska vara fiiiint!”

Kanske är det därför jag tycker så mycket om julen, man får pynta! Redan när jag var fem -sex år hade jag en stor egen jullåda med en massa pynt. Jag fyllde mitt rum med alla mina egentillverkade tomtar i olika material och storlekar (Ni vet; flirtkuletomten, garntomten, kott-tomten, toarullstomten..) vilka blev fler och fler för varje år. Jag fick till och med packa och lägga undan andra saker som gosedjur och prydnadssaker för att få plats med alla skeva, stackars nissar. Jag var mäkta stolt när jag var färdig med pyntandet och alla mina verk stod som i givakt i långa rader på röda dukar som mamma och farmor rensat ut från sina samlingar. (Antagligen de fulaste eller de med mest stearinfläckar på).

Som tur är blev min stil mer och mer smakfull med åren och nu för tiden finns det inte en enda tomte i mitt hem kring jul. Men jag måste ändå varje år kika i min ”barndomsjullåda”, speciellt på Nisä, som jag döpt en av flirtkuletomtarna till, med hjälp av svart tuschpenna tvärs över hans runda mage.

Jag håller dock fortfarande vid att julen är pyntandets tid och tycker att det är fint att folk tar sig tid att göra det vackert i sina hem och framför allt trädgårdar, så att hela världen där ute blir lite ljusare. Jag vill pynta och pyssla om julen extra mycket, för den ger mig så mycket. Jul är lite som en dekoration på hela livet, inte så nödvändig, men oj så fin.

En julaftonsguide - hur du firar jul om du heter Time.
Steg ett är förstås att vakna alldeles för tidigt på morgonen. Du kan omöjligt somna om, trots att du drack lite starkvinsglögg igår och inte somnade förrän fyratiden. Steg två är att tassa (stampa) in i vardagsrummet och förtjust klämma på lite paket. När dina syskon vaknar, inled den årliga diskussionen. Den går dels ut på frågan "vem har fått det största paketet?" och om det inte är du, förklara malligt varför du som förstfödd egentligen har mest rätt till det största. Använd ord som "mammas kronjuvel", "ärkebarnet", "nemesis" för extra poäng.

Steg någonting-jag-har-tappat-räkningen är att inte se på Kalle Anka, för det gör du aldrig. Du tittar däremot på barnfilm, smsar det obligatoriska God Jul-et till dina närmaste vänner och bekanta, och sedan hänger du på UM och liknande sidor tills klockan är fyra och Tjocka Släkten kommer en timme för tidigt för att "hjälpa till med maten".

Efter många om och men och massvis med blod, svett och tårar är middagen klar och din pappa är mystiskt försvunnen. Om han är och klär ut sig till tomte? Nej, han är och vinterbadar, och avrundar det med en fin kubansk cigarr och allmänt ensamvargande. Fint folk kommer alltid försent, och är man ännu finare bryr sig helt enkelt inte, säger han och skrockar. Tjocka Släkten drar igång de klyschiga kommentarerna: Time! Vad tjock/smal/bred/lång/kort/yrvaken du blivit sen sist! Värsta stora damen nu! Och vilka UNDERBARA mandariner!

Tjocka Släkten mumsar i sig och de har såklart alltid med sig någon bokstavskombination till kusin, och en halvtimme in i middagen ska de alltid börja envisas med att utropa "Ojdå Time! Nu åt vårt barn visst upp din enda julklapp i år, men här får du en tia så du kan gå och köpa lite choklad. Du gillar sånt, va?" och så petar de dig i låren. Du skrattar, fast inte riktigt på insidan.

Vid julklappsutdelningen kommer alla på att de inte ordnat någon tomte, så du måste ställa upp eftersom det finns ett barn med i samlingen, trots att alla egentligen bara vill ha en kopp kaffe så de orkar sätta på sig medelklassleenden och tacksamt ta emot julklapparna.

Och sen är det plötsligt slut och du är lite salongsberusad eftersom du har druckit fem glas vin men bara ätit baguette och rökta räkor. Steg 75 är att bara sova bort och längta efter juldagen, som är betydligt mer avspänd, utan Tjocka Släkten, och utan pakethysteri. Men med lite bakfylla, och en tomteluvefrisyr.

Om du följt alla sjuttiofem steg är du en äkta Time vad gäller julfirande - så om du lyckats, gratulerar!



En riktigt Borg-ig jul!
I familjen Borg så skiljer sig traditionerna åt från år till år. Vissa år jobbar mamma Borg, andra år jobbar någon av sönerna och tidigare har det varit mycket stressigt på julen. Men starten för julhelgen och den stora händelsen är när vi äter julgröt och efter det klär julgranen tillsammas. Detta sker alltid den 23e december.

Den 24e så är det alltid stora förberedelser på förmiddagen. All mat ska göras, och varje år har vi något nytt på julbordet som vi bara har ett år. Tidigare år har det exempelvis varit svärdfisk och grisfötter. TV:n är på från ungefär 14:55 och vi växlar mellan att laga mat och kolla på våra favoritscener ur Kalle Anka och hans vänner. Mina favoriter är bland annat schackbrädet, "mommy", majskornen, klippet från Djungelboken och det nya tillskottet på slutet.

Efter Kalle så ser vi till att få klart maten, sen så äter vi gott, dricker julöl och tar en snaps. Efter maten hjälps vi åt att få bort disken, och sen sätter vi oss vid granen och i princip är det en ljugarbänk. Berättar om vad som händer i livet ifall hela familjen är samlad, annars så berättar vi historier om livet från oss som är samlade.

Ifall min brorsdotter är närvarande har vi tomte, och endast hon får massa av paket, vi andra får max två stycken. Detta för att vi har en överenskommelse om att vi ska sluta med julklappar efter ett år då alla presenter var presentkort, biobiljetter och liknande. Fanns ingen glädje bakom presenterna. Om min brorsdotter inte är hos oss, så kommer ingen tomte. Då jag med mina 21 år på nacken är näst yngst så finns ingen mening med att ha en tomte. Detta är efter en överenskommelse med tomten himself, som istället kan fokusera på de yngre barnen i världen!

Efter julklappsutdelningen så fortsätter vi att prata, dricka gott och äta godis. En tradition som blivit mer och mer vanlig på senare tid är att gå midnattsmässan i kyrkan. Efter detta kommer sängen, och en juldag som ofta slutar med utgång och man träffar sina gamla skol- och lagkamrater.

Hur firade du jul?