Människor har i alla tider försökt hitta sätt att tjäna pengar med minsta möjliga ansträngning. Att sedan lägga till argumenten ekonomiskt oberoende, aldrig mer ett fast jobb och det klassiska ”mer tid för familjen” anspelar på både familjekänslor och den allt för tunna plånboken. Att utnyttja denna mentalitet för egen vinnings skull har och kommer förmodligen alltid att förekomma och jag skall här ta upp ett företag som skapat stora debatter och huvudrubriker under de senaste decennierna med just dessa ord som slogan.
För ett par år sedan kom en av mina då bästa kompisar fram till mig och började prata om stora ekonomiska möjligheter och frihet. Jag blev självklart lite förvånad och när jag efter mycket om och men fick höra att det handlade om Amway, ett företag som jag både hört och läst mycket dåligt om, drog jag öronen åt mig och idag är vänskapen mellan henne och min minst sagt kall - allt på grund av Amway.
Jag pratar som sagt om Amway, ett företag verksamma inom direkthandeln grundat 1959 av Jay Van Andel och Rich DeVos där det går ut på att du köper produkter av Amway som du sedan säljer vidare med ett litet påslag. Det handlar bland annat om kastruller, vattenfilter, smink, tandkräm och liknande förbrukningsvaror. För att göra det enklare för dig själv kan du ”rekrytera” säljare under dig som gör jobbet och på så sätt får du del av deras vinst. Får du många ben under dig kan du "kamma hem storkovan", får man höra på deras möten.
Pyramidspel och sektliknande förhållandenMånga har riktat sina misstankar mot Amway sedan starten 1959, sagt att det är en sekt som hjärntvättar sina medlemmar. Steven Hassan, psykolog och berömd amerikansk rådgivare inom just sektfrågor, även skapare av den berömda BITE-modellen, kallar Amway för en kommersiell sekt. Anhängare av detta företag kan nämligen liknas med anhängare av diverse sekter då de på sina möten får inmatat att samhället kommer vara emot dem och att de måste lära sig koppla bort dessa åsikter och bara fokusera på det som deras ”ledare” (så kallade ”uplines” som består av sponsorer och högre distributörer) säger.
Liknelser till pyramidspel har även gjorts sedan företaget startades. Därför kopplades den amerikanska Federal Trade Commission (FTC) in under slutet av sjuttiotalet för att reda ut saken. 1979, tjugo år efter Amway startades, fann FTC att Amway förvisso inte var ett olagligt pyramidspel då det inte utgår någon ”hittelön” på nya säljare samt att det är faktiska produkter man skall sälja, men att de ansvariga överdrev vinsterna för nya distributörer och på så sätt lurade in oanade människor i företaget som sedan löpte stora ekonomiska risker. Man blev ju faktiskt lovad, och i vissa fall till och med uppmanad, att sluta sitt jobb. Jobb behöver man ju inte när man inom kort tid kommer att vara ekonomisk oberoende.
Amway lovade guld och gröna skogar men så var alltså inte fallet. När Amway blev beordrade att redovisa den faktiska medelinkomsten per distributör framkom det att mer än hälften av distributörerna inte tjänar några som helst pengar och att den genomsnittliga distributören tjänar mindre än 100 dollar per månad. Detta ofta som resultat av mycket hårt arbete. De 10-15 timmar i veckan som man först får höra att man behöver lägga ner blir lätt till 50 timmar. Detta är kanske något man bör tänka på innan man säger upp sig från jobbet?
Samma utredning visade även att den största delen av produkterna förbrukades av säljarna själva då man som distributör även får bonus för det man själv förbrukar/köper. Vi kan likna det med att sälja jultidningar, fast i mycket större utsträckning, där du som mamma, pappa eller släkting köper tidningar av säljaren för att inte såra hennes/hans känslor när det inte går allt för bra. Skillnaden är att här gäller det dig själv, det handlar om dina känslor och det handlar om självbedrägeri. Man köper onödigt dyra produkter man egentligen aldrig skulle köpt bara för att få provisionen. Verkar det som en smart affärsidé för dig?
VerktygDen största omsättning kommer heller inte ifrån själva distributionen av produkterna. En undersökning av det kända amerikanska programmet Dateline under 2003 visade att den största omsättningen inom Amway istället kommer från försäljning av diverse verktyg, vilket är de kassetter, böcker med mera man enligt sin ”upline” måste använda sig av för att nå en högre nivå och på så sätt tjäna pengar. Dessa verktyg säljs inte av Amway själva utan av grupper som ofta kallas "Amway motivationsgrupper", som för det mesta sköts av personer högt uppsatta i stegen. Det är alltså där den stora summan kommer in, och där har du, som grunddistributör inte ett öre att tjäna. Snabba pengar? Nja, verkar inte så ...
Jag skulle kunna ta upp några motargument men jag har inte hittat några värda att nämnas. Visst, alla behöver tandkräm, men till ett pris av 50kr? Visst, snabba pengar är alltid åtråvärda, men när det istället handlar om en inkomst på i snitt 100 dollar månaden (med dagens växelkurs 662 kronor), kanske 50 timmars jobb i veckan och utgifter som oftast överstiger inkomsten så handlar det inte längre om snabba pengar.
Det handlar istället om vänner som drar sig för att komma på besök. Det handlar om dålig självkänsla. Det handlar om att utnyttja de mest grundläggande mänskliga känslorna för att tjäna pengar. Det handlar helt enkelt om rent och skärt bedrägeri.
I vissas ögon kanske detta inte räknas som ett olagligt pyramidspel, men för oss vanliga dödliga kommer det alltid klinga illa med namnet Amway och tankarna dras till pyramidspel, sekter och förlorade pengar.
Ett lagligt pyramidspel med stora insatser.