Att läsa vidare

Tiden mellan grundskolan och arbetslivet är olika för alla. En del hoppar direkt från nian till att börja arbeta, andra plågar sig igenom ytterligare mellan två och fyra år på gymnasiet. För sådana som sedan av någon anledning har möjlighet, ork och lust att sitta i skolbänken ännu ett tag, finns högskolan eller universitetet. Vägen till högskolan och universitetet är dock inte alltid lika rak. Kanske behövs det en eller ett par terminer att läsa upp det man missade i gymnasi...

Tiden mellan grundskolan och arbetslivet är olika för alla. En del hoppar direkt från nian till att börja arbeta, andra plågar sig igenom ytterligare mellan två och fyra år på gymnasiet. För sådana som sedan av någon anledning har möjlighet, ork och lust att sitta i skolbänken ännu ett tag, finns högskolan eller universitetet.

Vägen till högskolan och universitetet är dock inte alltid lika rak. Kanske behövs det en eller ett par terminer att läsa upp det man missade i gymnasiet och då blir det att läsa på Komvux. Vissa behöver en paus från skolan och passar på att resa eller bara ta det lugnt innan det är dags för ett par år till. En del kanske vill prova på att arbeta för att få lite variation eller känna på arbetslivet innan de gör sina val.


Under taken på landets högskolor och universitet träffas människor med alla möjliga sorters bakgrund och ambitioner. Vägen dit är oväsentlig, är du där så är du där.

Det är dock inte alltid så lätt. Inte nog med att uppgifterna ibland känns ouppnåeliga och att du tagit dig vatten över huvudet, du måste dessutom ta ännu mer ansvar för dig själv och ditt arbete och får klara dig mer eller mindre på egen hand. Ibland kan det kännas mer än vad du orkar med.

Den här tiden kanske blir den mest ansträngande i ditt liv, och då menar jag inte de omöjliga inlämningstiderna, de fel- eller dubbelbokade föreläsningssalarna, de stressade och förvirrade lärarna, bristen på information, den träsmaken som föreläsningsbänkarna ger eller krångel med studiemedel. Jag menar inte heller den plåga som du kommer vara för omgivningen när du är stressad, trött och irriterad.

Jag syftar istället på tiden. Nu om inte förr kommer du att lära dig att tid är dyrbar och att den alltid går fortast när du behöver den som mest. Du kommer att svära över att klockan går för fort när du panikslagen sitter uppe hela natten innan tentan och pluggar. Du kommer att undra hur sjutton du ska hinna alla femtioelva uppsatser, inlämningsuppgifter och presentationer. Hur du än vrider och vänder på dygnet och timmarna, kommer tiden aldrig riktigt räcka till.

Att läsa vidare efter gymnasiet är som jag försökt visa, sällan en dans på rosor. Ofta kommer du att ifrågasätta ditt val och undra hur du egentligen ska klara av det. Men samtidigt är det detta som är poängen. Även om studier på högskola eller universitet innebär ökat ansvar både för dig själv, ditt arbete och andra, innebär det också frihet. Du har frihet att välja vad du vill göra i ditt liv. Ingen ska bestämma över dig, för att du är tillräckligt gammal för att ha den friheten att ta det ansvaret.

Även om tentorna orsakar många sömnlösa nätter, kaffeberoende och ångest, och om du känner dig pressad och stressad har du fått en otrolig möjlighet. Det är inte alla som har chansen att läsa det de själva vill eller överhuvudtaget påverka sin livssituation på det sättet. Att läsa på högskola eller universitet är att lära för livet och ingen annanstans kommer du att finna samma gemenskap, kunskap eller målmedvetenhet. Så om du kan, ta chansen för att det är värt all tid. Och tiden, den går snabbt kan jag lova.


Om du nu har bestämt dig för att faktiskt läsa vidare eller precis börjat, har jag några tips till dig. Det är självklart så att högskolan upplevs olika av alla, men några saker är gemensamma vem du än är.

Det första tipset är att sluta dricka kaffe. När du är stressad är det annars lätt att vräka i sig ett dussin koppar och det tjänar ingen på, definitivt inte din mage. Drick hellre te, gärna grönt, om du vill hålla dig varm eller vaken. Röker du? Då föreslår jag att du för att lättare kunna låta bli att röka på varenda femminutersrast (som är obligatoriska varje timme) istället tar med dig något att äta på. Morötter eller frukt är ett utmärkt alternativ.

Det andra tipset är att äta ordentlig lunch. Det är mer regel än undantag att du stannar kvar i skolan längre än vad du tänkt dig, och ingen tänker bra när magen kurrar. Om du kan äta i skolan är det dessutom en bra möjlighet att träffa kurskamrater och andra i skolan, under mindre formella omständigheter.

Tjata, det är mitt tredje tips. Tjata på dina arbetskamrater om ni jobbar tillsammans och de inte gör vad de ska. Det tjänar både du och dem på. En del kanske har prestationsångest eller tycker att det är jobbigt med den ökade friheten och behöver struktur, och då kan lite tjat få dem på rätt väg. Men ännu viktigare är att tjata på lärare. Lärare är ofta förvirrade, har många projekt på gång och glömmer ofta bort tider, elever och saker som du behöver veta. Så om du vill veta något, fråga och var irriterande tills du fått ett tillfredsställande svar. Samma sak gäller övrigt personal. Och är det något som du tycker är konstigt eller fel, klaga! Oftast handlar det bara om missförstånd och det kan snabbt rättas till.

Om du mår dåligt och känner dig nere eller osäker, är mitt fjärde tips att prata med någon på skolan. Det finns oftast kuratorer, skolpräster och studievägledare som förstår dig och kan hjälpa dig få rätsida på situationen. Det är hårt att lära sig på den här nivån så skäms inte för att du tycker att det är jobbigt.

Femte tipset: Oroa dig inte om du inte vet exakt vad du vill bli eller vilka kurser du vill läsa. Du är fortfarande ung och behöver inte bestämma dig ännu. Du kan till exempel passa på att gå en högskoleförberedande kurs så att du får bättre koll. Eller läs en fempoängskurs i ett ämne som du tycker verkar roligt. Gå till biblioteket och låna böcker i olika ämnen, kanske hittar du något som verkar intressant. Läs på Internet om olika kurser för att få en bättre överblick.

Det sjätte tipset är att ha roligt. Högskoletiden kan vara den mest krävande tiden i ditt liv, men också den roligaste. Här, i ännu högre utsträckning än förut, finns det människor med samma studieinriktning, ambitioner, mål, preferenser och livsuppfattning som dig och du kan få vänner för livet. Du har friheten att lära dig precis vad du vill, läsa vad du vill och skriva om vad du vill, valet är ditt. Utnyttja allt som skolan erbjuder, utnyttja den frihet du har.

Till sist, gör skolan till din egen där du känner dig som hemma, för att det är garanterat där som du kommer spendera den mesta av din tid några år framöver.