Att vara med i ett ungdomsförbund

Berätta om när och varför du gick med i ett ungdomsförbund!– Det fanns flera anledningar. Jag hade i samma veva praoat i riksdagen hos Mia Franzén, och alla där var folkpartister. De ställde massa frågor, till exempel vem Ola Ullsten var, och jag tyckte det var så pinsamt att inte kunna svara att jag blev motiverad att lära mig. En annan stark anledning var att när jag gick med runt 2006 blåste det rätt ordentligt runt Folkpartiets ungdomsförbund, efter en skandal med dataint...

Berätta om när och varför du gick med i ett ungdomsförbund!
- Det fanns flera anledningar. Jag hade i samma veva praoat i riksdagen hos Mia Franzén, och alla där var folkpartister. De ställde massa frågor, till exempel vem Ola Ullsten var, och jag tyckte det var så pinsamt att inte kunna svara att jag blev motiverad att lära mig. En annan stark anledning var att när jag gick med runt 2006 blåste det rätt ordentligt runt Folkpartiets ungdomsförbund, efter en skandal med dataintrång. Det kanske låter konstigt att gå med då, men jag ville visa att det inte var sådant som Folkpartiet och LUF stod för. Dessutom är mina föräldrar politiskt aktiva, så jag har haft med mig det från början.

Vad gör man?
- Egentligen räcker det att bara vara medlem, men det är roligt att engagera sig. Det kan man göra på möten, kampanjer, träffar eller workshops där man bland annat kan lära sig presentera idéer på sitt sätt, till exempel genom bloggar. Det finns diskussionsforum och särskilda caféer, och ibland ordnas resor för kampanjer eller liknande. Medlemskapet är gratis, och man vill alltid engagera sig mer. Som ny medlem finns det ofta väldigt bra introduktionsmöten, där man kan få veta allt man behöver om ungdomsförbundets arbete.

Måste man hålla med om allt?
- Nej, det blir bara roliga diskussioner när alla inte är ense. Grundläggande värderingar ska man ju hålla med om, i vårt fall liberalismen, men sen kan åsikter variera. Det kan även finnas meningsskiljaktigheter mellan ungdomsförbundet och deras parti. I LUF är till exempel många emot monarkin, medan Folkpartiet accepterar en monarki helt utan politisk makt, såsom det är idag.

Hur mycket kan man påverka?
- Mycket, framför allt om man lägger fram en motion som sedan tas upp i LUF:s kongress. I LUF har medlemmarna också mycket bra kontakt med ledningen, både i distrikten och i det rikstäckande förbundet. Dessutom stöts och blöts idéer och synpunkter överallt i forum, på Facebook, bloggar, Nubbs (nätverk och diskussionsforum). Det är lätt att göra sin röst hörd.

Finns det några regler om vilka som får gå med?
- Vem som helst får vara med. Men det ska ju vara ungdomsförbund, så minst 60 procent av medlemmarna ska bestå av ungdomar för att det ska räknas som ungdomsförbund.

Gör man något annat än politik ihop?
- Mycket handlar såklart om politik, men man får vänner som man träffar utanför. Vi reser ju och fikar mycket tillsammans. Nu har vi till exempel varit i Almedalen och kampanjat, sovit i en skola och gjort Gotland ihop.

Sofia i kampanjen
Sofia i kampanjen "Utan kärnkraft stannar Sverige".


Hur mycket krävs det av en som medlem?
- Nivån på hur mycket man vill aktivera sig är frivillig. Det finns inget tvång att fortsätta gå på möten om man varit på ett, att bara vara medlem räcker som sagt. Om man blir ombud får man ta mer ansvar och organisera, men då har man ofta ett brinnande engagemang från början.

Hur funkar det att hålla ihop ett ungdomsförbund med medlemmar över hela Sverige?
- Vi har distrikt, där man har distriktsmöten för till exempel oss i Storstockholm. Sedan inträffar även LUF:s kongress där ombud från distrikten möts, diskuterar och beslutar om huruvida man ska anta framlagda motioner. På politikerveckan i Almedalen möts folk från olika distrikt.

Vad tycker du att man ska tänka på om man är intresserad av att engagera sig?
- För det första så behöver man inte vara medlem för att gå på möten, det går bra att prova sig fram innan man registrerar sig. Sedan ska man vara hyfsat inläst på värdegrunderna i partiet, annars är risken större att man inte trivs, och vara intresserad av politik och diskussioner.

Varför ska man gå med i ett ungdomsförbund enligt dig?
- För att det är viktigt att vi ungdomar ser till att våra röster blir hörda, tar ställning istället för att klaga över att ingen lyssnar. Allt färre engagerar sig i politik och väljer andra vägar att påverka, men i en demokrati kommer det alltid finnas partier. Sedan behöver man inte gå med i själva partiet bara för att man är med i deras ungdomsförbund, men jag tycker att man i den mån man vill och kan ska engagera sig. Okunskap och indifferens är farligt.

Hur gör man för att gå med?
- Det är superenkelt! Hos oss behöver du bara gå in på hemsidan och fylla i några rutor. Dessutom är det är helt gratis: ”Frihet är inte gratis men ditt medlemskap är det.”

Vad händer nu innan valet?
- Vi kampanjar! Vi delar ut flygblad, valsedlar, och sätter upp affischer för Folkpartiets räkning. Dessutom deltar vi i klasspresentationer och debatter med representanter för andra ungdomsförbund. Sedan har vi egna kampanjer som till exempel ”Papperslösas rätt till vård” och ”Utan kärnkraft stannar Sverige”. Allt går ut på att nå ut med Folkpartiets politik såhär inför valet. I vanliga fall är ungdomsförbundet relativt fristående, men nu sluter vi upp bakom vårt moderparti.

Lista över riksdagens alla ungdomsförbund:
Moderata ungdomsförbundet (MUF)
Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU)
Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)
Liberala ungdomsföbundet (LUF)
Grön Ungdom
Ung Vänster
Centerpartiets ungdomsförbund (CUF)