Barnprogramsklassiker del 4: Pingu & Fem myror är fler än fyra elefanter

Pingu Det schweiziska barnprogrammet Pingu har fått mig att skratta riktigt gott måååånga gånger. Inte bara som liten pojkspoling utan även på senare dar genom de icke barnvänliga versionerna med väldigt grov undertext som dök upp på nätet för något år sedan. I serien, som föddes 1984, får vi följa den lilla pingvinpojken Pingu som bor på sydpolen i en igloo tillsammans med sin familj. Pingu ägnar dagarna åt att busa, spexa och gå folk på nerverna – precis som vilken an...

Pingu

Det schweiziska barnprogrammet Pingu har fått mig att skratta riktigt gott måååånga gånger. Inte bara som liten pojkspoling utan även på senare dar genom de icke barnvänliga versionerna med väldigt grov undertext som dök upp på nätet för något år sedan.

I serien, som föddes 1984, får vi följa den lilla pingvinpojken Pingu som bor på sydpolen i en igloo tillsammans med sin familj. Pingu ägnar dagarna åt att busa, spexa och gå folk på nerverna – precis som vilken annan femåring som helst.

En stor orsak till att jag och många andra barn runt om i Europa kommit att älska Pingu beror på dess dialog - eller rättare sagt avsaknaden av dialog. Allt prat består nämligen av ett påhittat ”pingvinspråk” framfört av den italienske clownen Carlo Bonomi, helt utan manus! Jag vet inte hur många gånger jag sprungit runt och härmat Pingus ”NUG NUG”-läte, tills mina föräldrar slitit håret och frågat sig själva varför i helvete de skaffade barn.

Förutom titelfiguren Pingu får vi genom programmen stifta bekantskap med hans föräldrar, lillasyster Pinga, sälkompis Robby och flickvän Pingi. Sammanlagt gjordes 104 femminutersavsnitt innan ett engelskt bolag köpte rättigheterna 2004, och gjorde pingvinstuvning av Pingu-serien genom att bland annat ge Bonomi sparken.

Men låt oss inte gräma oss över det. Istället tar vi och tittar tillbaka på ett av de klassiska avsnitten. NUG NUG!




Och så tar vi och njuter av vår allas favoritlivräddare David Hasselhoffs singel ”Pingu Dance” som släpptes i Schweiz 1989.




Fem myror är fler än fyra elefanter

En av de riktigt stora tungviktarna när det kommer till svenska barnprogramsklassiker är Fem myror är fler än fyra elefanter. Detta pedagogiska program sändes för första gången redan 1972 och har sedan dess repriserats sisådär en miljon gånger.

Syftet med programmet var att introducera Sveriges alla små barn för bokstäverna och siffrornas fascinerande land - givetvis skickligt kamouflerat bakom lustiga sketcher och animationer med rosa elefanter, lila myror, sälar, apor och bajsande åsnor.

Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus var de tre musketörerna som ledde programmet. Alla hade de olika egenskaper – Magnus var oerhört pedantisk, Brasse var fruktansvärt slarvig och Eva var väldigt korrekt av sig. Förutom deras trallvänliga (och givetvis pedagogiska) sånger är det kanske Brasses ”Lattjo-Lajban”-låda, där Eva och Magnus skulle gissa vilket djur som skulle bort, som starkast etsat sig fast i minnet.

Fem myror är fler än fyra elefanter är verkligen en klassiker i ordets rätta bemärkelse. Programmet röstades till och med fram som "bästa svenska barnprogram genom tiderna" i programmet Folktoppen och jag är säker på att ni alla någon gång sett eller åtminstone hört talas om programmet.

Tyvärr hittade jag inte ett endaste klipp från programmet på YouTube så ni får helt enkelt nöja er med bilderna.

Fler barnprogramsklassiker:
Trasdockorna & Fablernas värld
Skrotnisse och hans vänner & Ika i rutan
Solstollarna & Joel Bitar
Hajk
Sailor Moon
Mumindalen
Abrakadabra
- Noaks ö