De vill lära ungdomar att resa hållbart

– Många vuxna är tvära och tror inte att vi i lilla Sverige kan påverka. Men det tror vi visst att vi kan, om vi ungdomar lär oss nu kommer vi att ta med oss det när vi blir äldre. Det är ju vi som ska ta nästa steg, som kan förändra!Emilia, Louise och Ronja läser sista året på turismprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet Erika i Stockholm och som projektarbete lär de sig att starta, driva och avveckla ett UF-företag. För tjejerna var det självklart att rikta in sig på hål...

– Många vuxna är tvära och tror inte att vi i lilla Sverige kan påverka. Men det tror vi visst att vi kan, om vi ungdomar lär oss nu kommer vi att ta med oss det när vi blir äldre. Det är ju vi som ska ta nästa steg, som kan förändra!
Emilia, Louise och Ronja läser sista året på turismprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet Erika i Stockholm och som projektarbete lär de sig att starta, driva och avveckla ett UF-företag. För tjejerna var det självklart att rikta in sig på hållbar turism.
– Vår lärare är jättemiljöintresserad och inspirerade oss verkligen. När vi läste om schysst resande fick vi lära oss saker som vi inte hade en aning om, där vi blev helt chockade och tänkte ”va!?”

”Vi vill absolut inte uppmana till att sluta resa, men vi vill att folk ska förstå att de kan göra det mer ansvarsfullt. Ändra sina attityder. Vi måste sluta vara typiska turistsvenskar som väntar oss att det ska vara som hemma överallt”
”Vi vill absolut inte uppmana till att sluta resa, men vi vill att folk ska förstå att de kan göra det mer ansvarsfullt. Ändra sina attityder. Vi måste sluta vara typiska turistsvenskar som väntar oss att det ska vara som hemma överallt”

De fick bland annat lära sig hur vi lämnar avtryck när vi reser, hur länders kulturer ändras för att passa turisters önskemål och att sand skövlas för att bilda den perfekta stranden.
Det slog tjejerna att alla inte har turen att ha en lärare som berättar sådant här, men att alla verkligen borde lära sig det. Och vips – företagsidén var född.
– Vi vill upplysa unga om resandets effekter på människor och miljö. Och vi vill vara lite brutala, så att folk blir lika chockade som vi blev, säger Louise.
De har gjort massvis med research och deras rådgivare är ingen mindre än Jennie Dieleman, journalist och författare till boken ”Välkommen till Paradiset – reportage om turistindustrin”.
Just nu jobbar tjejerna stenhårt med att sälja in sin idé till gymnasieskolor, dit de vill komma och föreläsa. Men det är inte helt enkelt.
– Vi har stött på motstånd. Det har ju blivit mer och mer miljöprojekt i skolorna men inte riktigt sådant här. Det är liksom ingen som vill ta ansvar. Vi har ofta stött på inställningen ”Hållbart resande? Det är väl bara att flyga mindre och slänga sina sopor”, säger Emilia.

Alla tre är överens om att hållbar utveckling borde vara ett obligatoriskt ämne i skolan. De blir hela tiden påminda om hur stort behov det finns av det, stöter gång på gång på okunskap och negativa attityder. Folk som suckar och säger ”Har ni också blivit såna där miljöfreaks nu?”
– Men vi kan visst förändra, vi unga har den största makten och om vi lyckas ändra på attityder kanske folk ställer större krav på resebolagen i framtiden, säger Louise.
– Vi vill absolut inte uppmana till att sluta resa, men vi vill att folk ska förstå att de kan göra det mer ansvarsfullt. Bara för att du är på semester behöver du inte bete dig på ett sämre sätt, säger Ronja.

Har det varit svårt att starta eget företag?
– Nej, vi har fått väldigt mycket hjälp. Vi har ju fått utbildning, har UF-lektioner i skolan, utbildade lärare och rådgivare. Så det praktiska har inte varit svårt, men visst, det är väldigt mycket jobb och eftersom vi brinner så mycket för det tänker vi ju på det hela tiden, på fritiden också, säger Louise.

Har det varit knepigt att jobba ihop med sina kompisar då?
Alla tre tittar på varandra och börjar skratta.
– Ja, vi har väldigt starka viljor alla tre. Och även om vi hatar varandra en sekund måste vi samarbeta, säger Emilia.
– Det är ju inte som ett vanligt grupparbete, här ska vi jobba tillsammans på riktigt under två hela terminer, fyller Louise i.
– Men vi har lärt oss att alltid prata med varandra om det är något, att inte bara vara sura och låta det gå, säger Ronja.

Så reser du mer hållbart – tjejerna tipsar
- Stanna inte på hotellet utan gå ut och ät, då gynnar du lokalbefolkningen.
- Läs på om landet du ska till och visa respekt. Vad har de för religion och kulturella seder?
- Tänk dig in i lokalbefolkningens situation. Hur vill du att en turist som kommer till ditt land ska bete sig?
- Pruta inte för prutandets skull! Behöver du betala ett par kronor extra? Så bra, det kanske ger försäljaren mat för dagen.
- Fråga resebolaget hur de arbetar för människor och miljö. Visa att du bryr dig och att du vill ha annat än All Inclusive. I dag säger många resebolag att det inte finns tillräcklig efterfrågan på mer hållbara resor, och det måste vi ändra på!