​Det här ska du göra när nödsignalen (VMA) går

Nyligen var det många i Stockholm som chockades och blev rädda när ”Hesa Fredrik” eller VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) gick igång under en söndagskväll kl 21.59. Väldigt många insåg den kvällen att de inte har någon aning om vad man ska göra när larmet går. Här får du några första råd.

Vad är VMA?

VMA är ett varnings- och informationssystem som ska användas vid olyckor och andra allvarliga händelser för att just varna och informera oss medborgare.
VMA testas fyra gånger per år och du har säkert hört den. Det är den där tutan som går igång första helgfria måndagen i mars, juni, september och december kl 15.00.

Vad ska man göra när Hesa Fredrik drar igång?

  1. Det första du ska göra är att gå inomhus
  2. Stäng alla fönster och ventiler
  3. Sätt på Sveriges Radio P4 eller SVT


På radio och i TV sänds då ett meddelande som berättar vad som har hänt och anvisningar om vad man kan göra för att skydda sig och vad man kan göra för att underlätta räddningsarbetet.

Låter alla larm likadant?

Nej alla larm låter inte likadant. Det finns tre olika larm: VMA, flyglarm och beredskapslarm. VMA är en 7 sekunder lång signal som följs av 14 sekunders uppehåll och som repeteras 6 gånger. Beredskapslarmet är 30 sekunder och följs av 15 sekunders uppehåll under 5 minuter. Flyglarmet är en 2 sekunder lång signal som föjs av 2 sekunders uppehåll under 2 minuter. Det finns även en signal för att faran är över och det är en signal i 30 sekunder.

Fun Fact

Signalen brukar kallas Hesa Fredrik eftersom första gången signalen testades 1931 så ska en krönikör på Dagens Nyheter ha sagt att signalen var lika hes som han själv var vid testtillfället.


Hos Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap kan du läsa mer om VMA

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

1 Kommentar

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.