Fobi – när rädslan sätter stopp

Spindlar, spyor, att flyga, trånga utrymmen, åska, djupt vatten, sociala situationer… Det finns många saker vi kan utveckla fobier för. Men alla fobier går att behandla – och i vissa fall tar det bara tre timmar!

Du har säkert något du är rädd för, något som du tycker är obehagligt och som gör dig nervös. Det är helt okej. Att vara rädd för saker är väldigt vanligt och fullt mänskligt. Men om rädslan är så pass stark att livet störs och du börjar undvika de situationer du är rädd för klassas det som en fobi och är något du kan behöva hjälp för att bli av med.


Tyvärr går många med fobi – oavsett om det rör sig om spindlar eller social fobi – obehandlade, trots att behandling finns. Per Carlbring är professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet. Han har forskat mycket om fobier och menar att vissa går att bli av med på bara tre timmar!

– Det är lite olika om det gäller social fobi eller om du mer är rädd för något specifikt, som ormar, åska, djupt vatten och så vidare. För specifika fobier kan det faktiskt räcka med att behandlas en gång! Social fobi tar längre tid, men det finns effektiv hjälp för det också.

VISSTE DU ATT?

Är du rädd för djur kan det vara för att du har läst att djuret är farligt, eller att du kanske har sett någon annan som har blivit väldigt rädd. Men många med fobi vet inte var deras rädsla kommer ifrån. Fobier är en typ av ångest och enligt forskarna uppstår de genom en kombination av miljö, arv och stress.

En fobibehandling går ut på att i små steg närma sig det du är rädd för. Och det finns faktiskt mycket du kan göra på egen hand. Per Carlbring tipsar:

– Fundera på varför du är rädd, vad är det hemska med de här fåglarna eller spindlarna? Det är ju väldigt skönt att fly, ångesten försvinner direkt, men på lång sikt får du problem. Så utmana dig själv i väldigt små steg!

För en del kan självhjälp i form av en bok vara hjälpsamt. Så det kan vara värt att kika på ditt skol- eller stadsbibliotek om de har några självhjälpsböcker mot fobier. Glöm bara inte att kolla efter om metoden är vetenskapligt utprövad, det brukar i så fall stå på framsidan eller baksidan av boken.

I sin forskning har Per Carlbring varit med och utvecklat nya metoder för internetterapi och mobilappar som funkar som verktyg vid behandling. Och det har visat sig att vid social fobi och paniksyndrom funkar behandling på nätet faktiskt lika bra som vanlig terapi!

– Vid social fobi kan det vara obehagligt att prata med auktoritetspersoner, så frånvaro av ögonkontakt kan göra att fler vågar söka hjälp på nätet. Det är egentligen samma sak som att gå till riktig terapeut. Du läser texter, gör övningar och hemuppgifter som du skickar in till din internetterapeut och får feedback. 


Kika på ett klipp om social fobi och internetterapi från TV4 Nyhetsmorgon:


Har du en mer specifik fobi, exempelvis för spindlar, är det bättre att träffa någon fysiskt för att få hjälp. Ett bra första steg kan vara att kontakta din ungdomsmottagning – på Umo.se hittar du den närmaste!


STÖD & SVAR


• Har jag klaustrofobi? Kan man bota det?

Det är ju uppenbarligen något som plågar dig och därför bör du ta dina problem på allvar. Mitt råd är därför att du söker dig till närmaste Ungdomsmottagning och beställer en tid hos deras läkare för att få dina problem utredda, alternativt att du vänder dig direkt till öppenvårdspsykiatrin (barn-, och ungdom om du är under 18 år). Inom psykiatrin kan du få hjälp med att utreda ifall det är klaustrofobi du lider av, och du kan också få hjälp med behandling. Läs hela svaret här ...


• Jag har fobi för sprutor. Det är så obehagligt att jag blir äcklad och kan spy när jag tänker på det...

Mitt råd är att du söker upp antingen vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen alternativt närmaste Ungdomsmottagning och begär att få en samtalskontakt där. Jag tror nämligen att du vore betjänt av att få gå igenom ditt liv som det hitintills har sett ut, med någon vuxen som du kan bygga upp en förtroendefull relation med. Tillsammans kan ni reda ut om dina upplevelser hänger ihop med din fobi för sprutor och vad du skall kunna göra för att dels hantera din fobi, men också för att kunna leva ett bra liv framöver. Läs hela svaret här ...


LÄS MER!

● Intresserad av att veta mer om fobier? hos Sjukvårdsupplysningen 1177 hittar du massa bra info – både om fobier överlag och om social fobi! 1177.se är en sajt av Sveriges landsting och regioner och all info är faktagranskad av experter.


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.