Den här gången behandlar Rockstar Games berättelsen om Gay Tony Prince som tillsammans med sin livvakt Luis Lopez råkar ut för en rad lite mindre lyckade affärer med stadens kriminella. När man axlar rollen som Luis korsar man både Nikos och Johnnys vägar men det är i den här delen av som Rockstar verkligen lyckas göra rätt och prickar det mesta helt rätt, även om det fortfarande finns en del saker att slipa på.
Berättelsen om Luis är egentligen den minst gripande i serien men bjuder ändå på många karaktärer som bär Rockstars kvalitetsmärkning. Även om huvudpersonen Luis är ganska stel och inte direkt är världens mest intressanta påg så finns en rad komiska personer utöver honom. Glade Tony är exempelvis härligt neurotisk och galen medan oljemiljardären Yusuf lockar till skratt med sin vilja att bygga en modell av Liberty City i sitt hemland. Plus att han har en lite udda vilja att gjuta nästan alla vardagsföremål i guld. Man skulle kunna säga att det här är den minst seriösa delen i GTA4-trilogin, men den försöker inte heller vara något annat, något som tydligt märks i uppdragsstruktur och alla nya funktioner i spelet.
Ballad of Gay Tony är mer lekfullt än de tidigare delarna i GTA4 och liknar mer San Andreas i det avseendet. Fallskärmen gör en efterlängtad comeback och även i standarduppdrag där du ska åka och döda person A åt person B använder sig Rockstar på ett framgångsrikt sätt att krydda tillvaron med ett fallskärmshopp från en av spelets många skyskrapor eller helikopter.
Vapnen har fått sig en rejäl uppgradering med en kraftfull pistol som lätt tar kål på motståndet och ett maskingevär som är bättre på kraft än sikte. Det finns även en ljuddämpad P90 som är väldigt bra i trånga situationer då den spottar skott som en crackstinn lama. Det roligaste av de nya tilläggen i arsenalen är dock det automatiska hagelgevär som kan skjuta explosiva hagel, ett väldigt effektivt sätt att göra sig av med fientliga fordon eller bitska poliser. Denna mer explosiva approach syns även i den nya, ettriga helikoptern Buzzard som är utrustad med en aldrig sinande ström robotar och maskingevärspatroner. Arsenalen är Ballad of Gay Tonys absolut bästa del och trots att uppdragen inte tillför något radikalt så är de nya tillgångarna riktigt underhållande och gör spelet bättre än samtliga delar i serien, även om kontrollen fortfarande är spelets största minus.
Vid sidan om huvuduppdragen finns såklart nya sidoaktiviteter som nu börjar närma sig Saints Row 2 i underhållningsvärde, även om de fortfarande är ganska långt ifrån i galenhetsfaktor. Det mest underhållande är utan tvekan triathlon där du med fallskärm, båt och bil skall ta dig till en utsatt punkt. Även slagsmålsklubben i en av stadens källare är underhållande, även om den är väldigt enkel när man väl fått in en vinnande strategi. På flerspelarfronten har det också blivit bra mycket mer underhållande tack vare fallskärmen, vapnen och Buzzard. Free Play har nu gått från ett ganska mediokert läge till att bli det mest galna och underhållande och kommer hålla dig och kompisar upptagna ett bra tag framöver.
The Ballad of Gay Tony är ett bra slut på en bra trilogi, även om det tog ett tag innan det blev den lekfulla, färgglada och explosionsartade resa vi hade hoppats på från första början. GTA har ett bra tag kvar innan det når upp till Saints Row 2 vad gäller galenskap, men The Ballad of Gay Tony tar serien ett steg närmare detta mål samtidigt som det behåller seriens identitet. Nu är det bara att hoppas på att Rockstar tar oss till Vice City igen.
+ PLUSMängder med nytt innehåll. Välspelade karaktärer. roliga och omväxlade uppdrag. Fallskärmen!
- MINUSKontrollen är fortfarande ett problem.
Betyg: 8 av 10The Ballad of Gay Tony är den bästa episoden till GTA4 och en av de bästa delarna i serien.
Texten är skriven av Gustav Granlund och kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.