Guide: Så klarar du Högskoleprovet!

Vad är högskoleprovet? Själva provet är både en snittsiffra som förföljer dig i fem år, men också en heldagsupplevelse. Två gånger om året kan du därför få tillbringa sin lördag med att skriva fem delprov i jakten på ditt nya liv. Högskoleprovet är ett bevis på vad du faktiskt kan. Eftersom du genomgår fem delprov som sammanfattar de tre grundämnena svenska, matematik och engelska från grundskolan så visar provet på ett tydligt sätt nivån på dina kunskaper och hur vä...

Vad är högskoleprovet?

Själva provet är både en snittsiffra som förföljer dig i fem år, men också en heldagsupplevelse. Två gånger om året kan du därför få tillbringa sin lördag med att skriva fem delprov i jakten på ditt nya liv.

Högskoleprovet är ett bevis på vad du faktiskt kan. Eftersom du genomgår fem delprov som sammanfattar de tre grundämnena svenska, matematik och engelska från grundskolan så visar provet på ett tydligt sätt nivån på dina kunskaper och hur väl du skulle klara av framtida universitetsstudier.

Varför borde du göra högskoleprovet?

Högskoleprovet är som att sitta med ett hemligt ess i rockärmen. När du ansöker till en högskola eller ett universitet delas alla sökande in i olika kvoter; de som söker en plats på sina gymnasiebetyg, de som har arbetslivserfarenhet och slutligen de som gjort högskoleprovet. Har du då både fabulösa gymnasiebetyg OCH har gjort högskoleprovet är du då med i två kvoter och ökar där med din chans att komma in markant.

Dessutom är högskoleprovet en bra sak att ha testat. Dels får du reda på vad du kan och hur du hanterar viktiga saker under stress, dels kommer du få något litet extra att klottra ner under delen ”Övrigt” på ditt CV.



Hur förbereder du dig på bästa vis?

Det bästa sättet att förbereda sig inför högskoleprovet är att göra gamla prov från tidigare år. De finns på http://www.studera.nu under fliken "högskoleprovet" och innehåller alla delarna från tidigare år med respektive facit. Traggla de konstiga orden, lär dig läsa de tunga texterna under tidtagning och kom underfund med hur man ska tänka under delen med den logiska matematiken.

Vad testas du i under högskoleprovet?

Högskoleprovet består av fem delar och under varje del har du 50 minuter på dig att slutföra. Hinner du inte helt färdigt är det viktigt att du lägger ned pennan när provet är slut, annars finns det risk att ditt delprov blir ogiltigförklarat. Hinner du å andra sidan färdigt i god tid, så sätt dig inte och vila! Använd tiden fullt ut och läs igenom dina svar.

Från och med i höst kommer högskoleprovet även innefatta tre nya delar. Dessa kommer att innehålla meningskomplettering, matematik och kvantitativa jämförelser.



De nuvarande fem delarna är:

Diagram, tabeller och kartor (DTK) - Detta delprov består av en stor klick logiskt tänkande. Du ska förstå stora uppgifter med många frågor gällande hur man läser av diagram eller kartor. Sammanlagt: 20 uppgifter.

Läsförståelse av svensk text (LÄS) – Under läsdelen serveras du ett knippe texter av varierande längd, men som alla ligger runt 2-3 sidor. De är en blandning av lättare skönlitterära urklipp till tunga medicinska texter, så var förberedd på allt! Ett tips är att ta sig igenom några sidor av DN på morgonen. Sammanlagt: 20 uppgifter.

Matematikdelen och logiskt tänkande (NOG) – Här kommer världens vildaste blandning av grundskolematte och betydligt klurigare tänkande som de flesta sovit sig igenom. Inför den här delen finns det massor av poäng att vinna genom att göra tidigare prov och repetera Matematik A från gymnasiet. Sammanlagt: 22 uppgifter.

Engelsk läsförståelse (ELF) – Precis som den svenska läsförståelsen är det väldigt varierande texter under detta delprov. Dock är de inte riktigt lika långa och engelskan är inte avancerade uttryck funna i medicinska böcker eller tekniska manualer. Värm upp med en brittisk dramafilm utan text. Sammanlagt: 20 uppgifter.

Ordprovet (ORD) – Dadaiko? Missiv? Deciderad? Under orddelen dyker fyrtio mer eller mindre avancerade ord upp tillsammans med fem olika förslag på vad de kan betyda. Ett väldigt bra tips är att stanna upp och tänka efter var antingen ordets grundform betyder eller om ordet påminner om ett engelskt ord, som exemplet deciderad som kan jämföras med engelskans decided. Sammanlagt: 40 ord.

Packlista inför provdagen:
• Två blyertspennor (en i reserv)
• Ett suddgummi
• En linjal
• En överstrykningspenna
• Vattenflaska (Drick mycket så huvudvärken inte kommer smygandes!)
• Frukt eller macka
• Godis (För snabb energi)
• Plånbok (Ta dig iväg och ät en stadig lunch för att orka återhämta dig)
• ID-handling (Kollas innan varje delprov)
• Utskriven anmälan (Visas vid inskrivning)
• En varm tröja
• Tofs om du har långt hår
• Armbandsur (Så att du kan håll koll på tiden då mobiltelefoner givetvis inte är tillåtna)

Tips!
• Ta det lugnt! Djupa andetag. Att stressläsa text fungerar bara dåligt och du kommer redan under nästa stycke ha glömt vad du läst.
• Gissa, markera och gå tillbaka. Fastna inte på frågor och se tiden ticka iväg. Chansa på det som känns mest troligt, gör en liten markering och gå tillbaka senare.
• Stryk de svarsalternativ du vet är helt fel.

Så här ser det efterlängtade brevet ut som kommer hem i brevlådan efter cirka en månad.
Så här ser det efterlängtade brevet ut som kommer hem i brevlådan efter cirka en månad.


Hur och vart anmäler du dig?

Din anmälan till högskoleprovet avlägger du på http://www.studera.nu. Det kostar 350 kronor, vilket är en billig penning när det handlar om något så stort som resten av ditt liv. Sista anmälningsdatum inför vårens högskoleprov (som avlägges den 2 april) har redan passerats, men inför höstens prov finns det givetvis både gott om tid att plugga, oroa sig och lägga en anmälan. Detta sker den 29 oktober. Håll utkik på Studera.nu för datum när du kan börja anmäla dig, men troligtvis blir det någon gång under sensommaren.

Och precis som det surras om utanför de svettiga provlokalerna så går det bättre under andra försöket. Hur mycket du än förbereder dig och hur många testprov du än gör så blir det aldrig som i verkligheten. Ta det lugnt och skiter det sig så vet du att du i alla fall är ett steg närmre till att få göra ditt andra försök.

Lycka till nu alla ungdomar! Det här kommer gå utmärkt ska ni se.