Säg hej till årets inspiratörer för we_change, Evyn Redar och Björn Fondén! Tillsammans ska de inspirera och inkludera unga runt om i Sverige i arbetet med hållbar utveckling.
we_change är Sveriges största hållbarhetssatsning för unga och arrangerar varje år en turné med syfte att inspirera och inkludera unga i arbetet med hållbar utveckling, hitta lösningar som bidrar till att uppnå de globala målen och förändra världen till det bättre. Det handlar helt enkelt om att väcka engagemang och förbättra världen. Så vilka är personerna som ska föra ut det viktiga budskapet om de globala målen under we_change 2017?
Evyn är en 23-årig mångkonstnär som är uppvuxen i Vällingby, Stockholm. Hon är just nu aktuell som krönikör i Metro varannan vecka, DJar, jobbar på två ungdomsgårdar i Näckrosen och Hallonbergen i Stockholm och är programledare för ett UR-program om “ortens historia” som kommer under våren.
Björn är 20 år och kommer från Lidköping, men är nu bosatt i Göteborg där han pluggar miljövetenskap och företagsekonomi på Handelshögskolan. Han är också Sveriges ungdomsrepresentant till FN:s högnivåforum för hållbar utveckling i New York under 2017. Björn har tidigare jobbat som föreläsare om privatekonomi och varit engagerad i en rad olika miljö- och hållbarhetsorganisationer.
Hur känns det att ni har fått äran att inspirera unga under we_change 2017?
Björn: Det känns superhäftigt verkligen! Med tanke på att mycket av mitt personliga engagemang började just efter att we_change besökt min gymnasieskola under 2014, så känns det extra kul att nu få chansen att ge tillbaka, och inspirera fler till att engagera sig i kampen för en bättre värld!
Evyn: Det här känns som en kombination av flera saker jag brinner för och är bra på. Jag älskar att stå på scen och att få göra det samtidigt som jag pratar om engagemang, utveckling, aktivism för ungdomar gör det tusen gånger bättre. Jag är fett redo att kicka igång nu!
Vad var det som väckte ert engagemang?
Evyn: Jag tror på ansvar. Jag tror på att varje individ som sitter på någon typ av privilegier har ett ansvar att göra det bättre för den under sig. Som 23-årig rasifierad tjej från en Stockholmförort så kanske jag inte har platsen längst upp i pyramiden MEN jag är så mycket högre upp än många andra. Jag har jobbat inom public service, skaffat mig ett brett kontaktnät, når ut till hela Sverige via mina krönikor i Metro. Jag har helt enkelt en röst som folk lyssnar på. Därför har jag ett ansvar och därför engagerar jag mig.
Björn: För min del handlade det först och främst om en insikt om hur privilegierad jag själv är, och en större förståelse för världen. Detta fick mig att känna ett ansvar, men också en vilja, att ge tillbaka till de som inte fått samma förutsättningar, att utnyttja min position för att göra något gott. Rent konkret skedde mycket av detta faktiskt efter att we_change med Milad Mohammadi besökte Lidköping, vilket fick mig att tillsammans med några kompisar starta upp en egen miljöorganisation på skolan. Det var här jag verkligen upptäckte hur häftigt och kul det var att engagera sig och skapa något tillsammans med andra människor. Efter detta har engagemanget för en bättre värld bara växt sig starkare, och detta har lett mig vidare dit jag är idag.
we_change handlar om hållbar utveckling och innehållet formas efter FN:s globala målen. Den klassiska definition på hållbar utveckling är utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Men vad betyder begreppet för årets inspiratörer
Evyn: För mig är det väldigt viktiga och starka ord som jag försöker ha med mig i allt jag gör. Förändring kan ske men den betyder ingenting om den inte är hållbar. Jag tycker också att hållbar utveckling är ord som tyder på att man inte bara jobbar på ytan. Man tar sig in i problemet, gör en grundanalys och arbetar från roten. Jag kan ge ett exempel som är väldigt lätt. Jag bor i Husby, de senaste åren har de skett så mycket skjutningar här att det känns som en mardröm. Unga människor skjuter varandra och dör. Det har kommit förslag från politiker om att sätta in mycket fler poliser i dessa områden och det är just DÄR dom här två orden kommer in. Personligen så tycker jag inte man har tänkt på en hållbar utveckling när man gör så. För om du tar in poliser så jobbar du redan utifrån att dessa barn är kriminella. Att tänka "hållbar utveckling" måste man kolla hur man som politiker ska jobba så att man kan se till att dom inte ens blir kriminella från första början. Vad grundar sig allt i? Hur ser vi till att bryta mönstret? Det är hållbar utveckling för mig.
Björn: Hållbar utveckling är för mig den enda möjliga utvecklingen; en utveckling mot en bättre värld där vi tar hand om såväl varandra som planeten vi bor på. På det sättet kan vi tillgodose dagens behov samtidigt som vi lägger en god grund för kommande generationer.
Vad vill ni lämna elever som deltagit i we_change med för känsla eller kunskap?
Evyn: Den främsta känslan jag vill lämna dem med är att alltid kämpa för det man vill. Vare sig det är rädda världen eller något helt annat. Det är så ofta man ger upp drömmar för att så mycket runtomkring en får en att tappa självförtroendet. Jag vill försöka få dom att omvandla deras drömmar till mål!
Björn: Jag hoppas kunna lämna de elever som deltagit i we_change med en känsla av optimism och hopp inför framtiden, men också en känsla av makt och ansvar - att det faktiskt är vi alla tillsammans som avgör vilken framtid vi går till mötes. För jag är övertygad om att när vi unga fylls med både kraft, kunskap och inspiration så kan vi förändra världen och tillsammans skapa en bättre, mer hållbar framtid!
Nu är det dags för er att langa era bästa tips till unga som vill engagera sig. Vad ska man tänka och göra?
Evyn: Det är en svår fråga för jag kommer låta klyschig i mitt svar men jag tror det bästa är att börja tro på sig själv och ens förmåga att förändra. Sen tror jag på gruppengagemang. Ju fler det är som "skriker" desto läskigare blir det för makthavarna. Samla ihop stora grupper, tvinga fram förändring och låt absolut inget stoppa dig. Läs på om dina rättigheter, lär dig vilka saker som du som privatperson har rätt att tycka till om. Lär dig om världen. Lär dig hur politiken funkar. Lär dig så pass mycket att du aldrig kan tystas ner. Så fort du kan sträcka ut en hand och hjälpa någon upp så ska du göra det. Flera små moves blir tillslut väldigt stora.
Björn: VÅGA! Kör bara! Du är grym, och DU behövs! Börja nära dig, med något du har ett intresse för, och se var framtiden tar dig. Jag lovar, det blir kul!
Den 14 mars drar turnén igång och Linköping är första stoppet! Följ we_change på sociala medier på #we_change och @wechangesverige.