Kärnkraft – en fråga som klyver folket

Häften av Sveriges och 15 % av världens energi kommer från just kärnkraft. Här hemma får vi vår kärnenergi från de tre kraftverken Forsmark, Ringhals och Oskarshamn. Tillsammans innehar verken tio reaktorer i vilka det hela tiden pågår så kallad fission, det vill säga klyvning av atomkärnor, vilket skapar värme. Tidigare laddades landet av fyra stycken kärnkraftverk men på grund av politiska beslut så drogs kontakten till Barsebäck ur 2005. Visste du att … för att produ...

Häften av Sveriges och 15 % av världens energi kommer från just kärnkraft. Här hemma får vi vår kärnenergi från de tre kraftverken Forsmark, Ringhals och Oskarshamn. Tillsammans innehar verken tio reaktorer i vilka det hela tiden pågår så kallad fission, det vill säga klyvning av atomkärnor, vilket skapar värme. Tidigare laddades landet av fyra stycken kärnkraftverk men på grund av politiska beslut så drogs kontakten till Barsebäck ur 2005.



Visste du att ... för att producera så mycket elenergi som en svensk behöver under sin livstid med hjälp av kärnkraft, blir resultatet bara en kaffekopp kärnavfall?

Frågan om vart man ska göra av det radioaktiva avfallet är dock inte helt löst ännu. Därför hålls avfallet förvarat i väntan på en bättre lösning, men forskning pågår där det radioaktiva avfallet görs om till energi och därmed totalelimineras restprodukter.

Visste du att ... kärnkraft är det mest koldioxidsnåla energislaget? Kärnkraft släpper ut 3 gram CO2/kWh, vattenkraft 5 gram och vindkraft 10 gram. Kärnkraften är dessutom billig att producera (1kWh kostar ungefär 20 öre).

Några nackdelar med kärnkraft:
- Om något går fel under processen kan det uppstå en härdsmälta som släpper ut radioaktivt avfall, vilket skedde i Tjernobyl och Fukushima.
- Avfallet från ett kärnkraftverk måste hållas avskilt i 100 000 år.
- Uranbrytning skadar natur och miljö.
- Gruvarbetare som bryter uran drabbas i större utsträckning av cancer än andra.



Kärnkraften är fortfarande under omfattande utbyggnad i stora delar av världen och kan bli ett stort lyft för fattigare länder där det fortfarande skövlas skog för energi. Bland annat i Asiens industriländer, Sydamerika och forna Östeuropa byggs det nya kärnkraftverk på nästintill löpande band. Under 2010 påbörjades och färdigställdes så många som 56 nya reaktorer i dessa områden. Samtidigt finns det många länder som precis som Sverige har satt foten i backen och bestämt sig för att inte bygga ut kärnkraften, och så småningom också försöka avveckla dem helt.

Kärnkraft är helt klart en fråga som klyver folket. Vad tycker du? Diskutera i forumet!

(Texten är skriven av Marielle Hagblad och André Vifot Haas.)