Halva vår vakna tid spenderar vi i skolan, så visst borde vi vara med och göra den så bra vi bara kan?
Så tänker i alla fall sex sistaårselever på Globala gymnasiet i Stockholm, och med sitt projektarbete – den gröna väggen – hoppas de kunna förändra attityder.
– Det är så lätt att bli bortkopplad från det som är viktigt, att fastna i innerstadens ekorrhjul. Jag tror att den här väggen kan påminna oss, i vardagen, om vad som faktiskt är viktigt, säger Hanna Wessling och ler mot sina klasskompisar.
Idén att skapa en vägg av växter hade länge legat och bubblat på Globala gymnasiet, men ingen hade riktigt tagit tag i det. Förrän i höstas när årets treor skulle välja projektarbete och läraren slängde ut idén – och fick napp.
I januari åkte hela gänget till Norrköping, där de ägnade en dag åt att plantera sticklingar och små plantor i väggen, som då mest såg ut som en stor, märklig metallställning.
I dag har den både fått liv (ett riktigt frodigt sådant!) och ett nytt hem – i skolans matsal.
– Det är riktigt coolt att vi får studietid till att göra konkreta grejer för miljön, säger Viktor Åkerberg och möts genast av fem ivrigt nickande huvuden.
Redan i ettan fick de lära sig vad parker gör för en stad, och sedan dess har de med jämna mellanrum talat sig varma om hur viktigt det är med växter. Att de dämpar buller, minskar stress, förbättrar luften och gör att både människor och djur mår bättre.
– Det är så skönt att vara nära en grön vägg, det är verkligen skillnad på luften, säger Viktor Åkerberg.
De hoppas att alla på skolan ska känna att de är en del av väggen, att den blir till en kollektiv stolthet som lever vidare och inspirerar andra till att vilja skapa egna ringar på vattnet.
– Alla måste ju ta ansvar för miljön och därför är det så viktigt att det involveras i skolan. Jag tror att det kan vara svårt för många att hitta tid och ork för det annars, på sin fritid, säger Lotten Hammar.
Väggen är självvattnande och sköter sig i stort sett själv, med hjälp av värme, belysning och en stor vattentank som fylls på då och då.
Ni har ju turen att gå på en skola där hållbarhetsfrågan väger tungt. Vad har ni för tips åt dem som känner att lärarna inte bryr sig?
– Att starta en miljögrupp på skolan. Allt blir bättre om man organiserar sig tillsammans, och om ni är många så måste ju lärarna lyssna, säger Adrian Södergren.
Foto: Johanna Norin
På bild: Adrian Södergren, Viktor Åkerberg, Hanna Wessling, Jakob Dowling (Saknas: Lotten Hammar och Patricia Vallez).