Vinterdepressionen ligger just nu lika tät över många som dimman gjorde i Lützen den 6 november 1632. Kanske känner du att du snart stupar liksom konungen Gustav II Adolf?
Stanna kvar och fajtas en stund till vettja! Det finns knep för att överleva.
Under den här tiden på året upplever många att deras enda ljuskälla kommer från livsmotivationen som lyser med sin frånvaro. Bristen på livsmotivation beror oftast på den enkla orsaken att vi knappt får något ljus på oss här uppe i norden. Men för den som fastnat i livsmotivationsbristens kalla grepp känns det oftast mer komplicerat än så. Tröttheten får oss att sluta göra saker som vi mår bra av vilket resulterar i att dystra tankar får fullt utrymme att härja fritt inom oss. Risken är stor att man glömmer vem man är, vad man vill och vart man är på väg. Det är inte kostigt att man inte orkar ta sig upp ur sängen när man befinner sig i detta tillstånd. Lösningen på problemet kan däremot vara långt ifrån lika komplicerad som man skulle kunna tro. Härmed delar jag med mig av mitt egna lyckorecept:
Du behöver:
Ljus
Värme
Luft
En kärleksförklaring till dig själv
En skrivare
Något roligt
Vatten
Rörelseförmåga
Näring
Microsoft Word
Ett mål
Sömn
En sax
Gör såhär:
Öppna Microsoft Word, klicka på ”tabell” och välj ”rita tabell” använd sedan din fantasi för att utforma en egen tabell där du dag för dag under valfri period kan kryssa i vad du har gjort som har varit duktigt. Snygga gärna till tabellen i schyssta färger för att göra den lite mer piffig. Gör tabellen så liten som möjligt och kopiera den i så många exemplar du önskar. Skriv ut, klipp ut och häfta ihop till en liten bok som du kan ha i fickan vart du än går. Skriv även ut en fin bild att ha på framsidan om du vill ha extra pimp. Känner du dig poetisk kan det även vara bra att ha med en kärleksförklaring till dig själv och livet i boken.
Fördelarna med att sätta ett kryss i en tabell varje gång man gjort något duktigt är många. Man blir påmind om hur duktig man är och kan efter en längre period se vad man är bra på och vad man kan förbättra. Men framför allt hittar man mer motivation till att vara duktig. Vi behöver alla olika saker för att höja vår livsmotivation därför ska du själv välja vilka kryssrutor just du behöver. Se varje dag som en tävling mot dig själv som går ut på att samla så många kryss som möjligt. Motivationen kan bli ännu starkare om du ger bort en kopia av din bok till en kompis och tävlar mot denne. Det är bra att välja kryssrutor som går ut på att utmana sig själv och gör gärna något som du inte brukar. Det behöver inte vara stora saker, roligast blir det med små fantasifulla vardagsutmaningar. Men det är även viktigt med kryssrutor som går ut på att du ska ta hand om din hälsa. Meningen är inte att du ska kryssa i alla rutor varje dag, utan så många som möjligt. Räkna med att ju fler ”hälsorutor” du lyckas kryssa i, ju fler utmaningar kommer du att klara. Utmaningarnas funktion i lyckoreceptet är att de utgör ett mål att sträva efter. Att ha ett mål är både a och o för den som vill övervinna sin livsmotivationsbrist. Poängen är att om du glömmer vem du är, vad du vill och vart du är på väg så kan du alltid fokusera på utmaningarna i din ”jag är duktig"-bok istället. På så vis kommer du alltid att ha ett mål och därmed högre livsmotivation!
Här kommer några exempel på kryssrutor:
(hitta gärna på dina egna och välj inte för många)
Idag har jag varit duktig och…
Gått upp tid
Ätit frukost
Skött skolan
Ätit lunch
Gjort något jag egentligen inte orkade
Fått frisk luft
Talat med en främling
Provat en ny maträtt
Älskat mig själv
Varit kreativ
Gett någon en komplimang
Besökt en plats jag aldrig varit på
Gett någon en kram
Pratat tyska med någon
Kommit på en kul idé
Lycka till!