Mobbning – lika illa på nätet som i skolan

Att folk skriker elaka saker, slår och knuffar dig eller gör hånfulla grimaser varje dag är inget du ska behöva tåla. Och nätmobbning är precis lika illa som när den sker på skolgården!

Mobbning är tyvärr något som förekommer på många skolgårdar, arbetsplatser och internetsajter. Det är svårt att säga exakt hur vanligt det är med mobbning – olika undersökningar visar olika siffror – men oavsett är mobbning något som INGEN ska behöva tåla.

Forskning visar att mobbning är vanligast bland låg- och mellanstadieelever, mindre vanligt på högstadiet och ovanligt på gymnasiet. Men mobbning förekommer även bland vuxna.

Vad är mobbning?

Vad som räknas som mobbning kan vara svårt att veta. Den svenska psykologen Dan Olweus, som är en av dem som har forskat allra mest på området, har beskrivit det så här:

”En person är mobbad när han eller hon, upprepade gånger och under en viss tid, blir utsatt för negativa handlingar från en eller flera personer.”

Med en “negativ handling” menas exempelvis elaka ord, slag och knuffar eller hånfulla grimaser. Det kan också vara taskiga sms eller kommentarer på nätet. Och de negativa handlingarna behöver faktiskt inte upprepas flera gånger för att de ska bryta mot lagen. En gång räcker.

Det kan ibland vara knepigt att veta om det som sägs eller skrivs är på allvar eller skämt, men det viktiga är hur

du känner. Mår du dåligt av det är det viktigt att du berättar för någon vad som har hänt. Hur du gör det kan du läsa lite längre ner på sidan.


VISSTE DU ATT?

Den förste som använde ordet mobbning var beteendeforskaren Konrad Lorenz (1903-1989) när han beskrev hur djur attackerade i flock och angrep andra djur i sin egen ras.



Ordets betydelse har förändrats en del genom tiderna. Idag behöver det inte längre ske i grupp och det behöver heller inte innefatta våld för att det ska räknas som mobbning.


Vilka är det som mobbar?

Oftast sker mobbningen mellan två personer som har någon typ av relation till varandra, exempelvis att de går på samma skola eller brukar skejta i samma ramper. Det är inte så vanligt med helt anonym mobbning – inte heller på nätet.

En vanlig uppfattning är att den som mobbar, själv är osäker innerst inne och att vi måste ta hänsyn till det. Ann Frisén är professor i psykologi vid Göteborgs universitet och har forskat mycket om mobbning. Hon menar att vi med det synsättet riskerar att utveckla dem till ännu mer effektiva mobbare.


– Mobbare har i regel inga problem med dålig självkänsla, säger Ann Frisén. Forskningen visar istället att det oftast handlar om personer som inte bara är aggressiva mot sina skolkamrater utan också mot föräldrar, syskon och alla slags auktoriteter.

På nätet är det dessutom extra enkelt att mobbas. Mobbning öga mot öga kräver för det mesta att den ene parten är större, starkare eller fler i antal. På nätet kan vem som helst gömma sig bakom sin dator eller mobil. Det är också lättare att använda en aggressiv och hatisk ton på nätet.


– De flesta unga som jag har pratat med tror att det beror på att mobbarna inte ser den andre personens reaktion, säger Ann Frisén. Undersökningar har också visat att många tycker att det är lättare att missförstå varandra på nätet eftersom att det kan vara svårt att skilja på skämt och allvar.


VISSTE DU ATT?


En stor orsak till att mobbning kan fortsätta är grupptrycket. Alla som står omkring och är tysta mår ofta inte bra över det, men är tysta för att de är rädda för att själva hamna utanför. 

Mer om grupptryck kan du läsa här!


Hur kan mobbningen stoppas?

Om du är utsatt för mobbning kan det vara svårt att själv göra något åt problemet. Det är ganska vanligt att må dåligt av mobbningen och tänka att det är ens eget fel. En av mobbningens effekter är nämligen att den utsatte får dålig självkänsla och kanske känner att det verkligen ligger något i det som mobbarna säger.

Därför är det väldigt viktigt att säga till någon vuxen (exempelvis dina föräldrar, din lärare, rektor eller skolkurator) och få hjälp att stoppa mobbningen. Om det är någon på din skola som mobbar dig är det skolans skyldighet att gripa in – även om mobbningen sker på nätet. Tyvärr är det inte många elever som vet om det (och dumt nog inte så många lärare heller).

Det kan vara jobbigt att berätta om det du utsatts för, men försök komma ihåg att det

aldrig är ditt fel! Om du skulle känna att du inte får hjälp på skolan har du rätt att vända dig till Barn- och elevombudet (BEO). Klicka här för att hitta kontaktuppgifter till Barn- och elevombudet.

I den här filmen berättar BEO:s generaldirektör hur de kan hjälpa dig och hur du gör för att anmäla din skola!


VISSTE DU ATT?

Om du mår dåligt och behöver någon att prata med och ringer till eller chattar med BRIS – så hjälper det! Forskning från Linköpings universitet slår fast att barnen mår bättre direkt efter kontakten med BRIS, och tio dagar senare mådde de fortfarande bättre än de gjorde innan.



Vill du också prata med någon? Ring BRIS på 116 111 

eller chatta med dem här.


Spara bevisen om du blir nätmobbad!

Tyvärr är det ovanligt att de som drabbas av nätmobbning berättar för någon vuxen om vad som hänt. Enligt Ann Frisén beror det på att många inte tror att vuxna kommer att förstå eftersom att de inte har så stor koll på nätet.


– De som är föräldrar nu har ju inte vuxit upp med nätet. Många unga är oroliga för att om de berättar kommer föräldrarna inte låta dem vara på internet och många föräldrar tror det är den enklaste lösningen för att få problemet ur världen.

Mobbning på nätet är precis lika allvarlig som annan mobbning. En liten “positiv” sak med nätmobbningen är dock att den är enklare att upptäcka mobbningen. När någon säger något kränkande i skolkorridoren eller i skejthallen är det svårt att bevisa – ord står mot ord – men på nätet dokumenteras allt och du kan faktiskt visa upp vad du har blivit utsatt för.

Tänk på är att alltid ta skärmdumpar om någon kränker dig online – på det viset slipper du förhoppningsvis risken att inte bli trodd när det är ord mot ord!


TESTA DINA KUNSKAPER!


Vems ansvar är det att få slut på mobbningen och drabbar mobbningen bara en viss typ av människor? På Brottsrummet.se, en sajt med fakta om brott för ungdomar, kan du göra 

ett test för att ta reda på hur stor koll du har på mobbning.


TIPS FRÅN FRIENDS!

Säg ifrån! Be de personer som mobbar att lägga av. Visa att du vägrar att bli behandlad så här. Det är inte lika lätt att vara elak mot någon som ser en i ögonen och säger ifrån. Dessutom är det viktigt för den egna självkänslan att inte bara stå ut med att bli illa behandlad.



Det kan också vara till stor hjälp om du hittar någon som hjälper dig att säga ifrån, till exempel en friendsrådsrepresentant om ni har dem i er grupp eller en kompis. Det är viktigt att berätta om det för dina föräldrar eller någon vuxen i föreningen som du litar på. Det är inte pinsamt att berätta, det är modigt. Mobbning går sällan över av sig själv och därför är det viktigt att berätta. Ge aldrig upp! Alla har rätt att må bra.


(källa: 

Friends.se)


LÄS MER!

På Vårdguiden 1177 kan du läsa mycket mer om mobbning och hur du kan göra för att anmäla om du har blivit utsatt. Infon vänder sig främst till vuxna men kan också vara nyttig att läsa för dig som är ung. 1177.se är en sajt av Sveriges landsting och regioner och all info är faktagranskad av experter.


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.