​Money money money, varför ska vi prata pengar?

De flesta är överens om att pengar är superviktigt, och de flesta av oss vill dessutom ha bra och stabil ekonomi. Men vad kan man göra för att påverka plånboken och hur hänger vår hälsa ihop med hur mycket pengar vi har?


Artikeln presenteras i samarbete med Dreams


Om du ibland oroar du dig för din ekonomi är du långt från ensam. I en ny studie gjord av organisationerna Ung Privatekonomi och Moneymind visade det sig att varannan ungdom i åldern 16 till 18 oroar sig över pengar och sin ekonomi ibland eller ofta. Och det är inte så konstigt. Elin Helander är forskaren som ligger bakom Moneymind. Hon är kognitionsvetare, en slags expert på hjärnans beteende som dessutom specialiserat sig på beteendeekonomi - hur vår ekonomi hänger ihop med vårt beteende. Hon säger att det är tydligt att dålig ekonomi kan göra så att vi mår dåligt psykiskt. Håller vi hela tiden på och oroar oss för tillexempel pengar, sjunker också hjärnans kapacitet.

– Det är inte så konstigt att vi oroar oss över ekonomi. Det är en central del i våra liv. Vi behöver pengar för att leva. Men i vissa fall kan det ju ses som fullt att prata om pengar. Det är synd tycker jag.

Redan nu finns det mycket som pekar på att sånt som våra föräldrar och farföräldrar tog för givet inte kommer vara lika självklart för generation Y. Forskaren Johannes Hagen spår att vi som är unga idag själva kommer få se till att spara ihop till t.ex. pensionen. Samtidigt går bostadspriserna upp och kraven för att låna pengar till lägenhet hos banken blir också högre. Det kan minst sagt göra att man blir orolig inför framtiden - studien visar också att ju äldre vi blir - och desto närmre vi kommer att sluta skolan och flytta hemifrån, desto oroligare blir vi.

Vad kan man då göra för att försöka stilla sin oro? Ett sätt är förstås att prata om den, och undersökningen av Moneymind och Ung Privatekonomi visar 32% av alla unga snackar ekonomi med sina föräldrar. Den siffran borde vara högre, säger Elin och menar på att alla borde prata mer om ekonomi, med sina föräldrar eller andra. Förutom att det är skönt att få höra andras syn på saker, och förhoppningsvis få insikter som gör att oron blir mindre, är det förstås hjälpsamt att prata om pengar med människor som har mer erfarenhet. Det finns ingenting som ger en större självförtroende än när man känner att man har koll på läget. Även om det kanske inte låter så kul kan det därför vara smart att försöka passa på att lära sig mer om grundläggande ekonomiska frågor av sina föräldrar, medan du ändå bor hemma. Till exempel kan saker som hur de gjorde med pengar, budget och sparande när de flyttade hemifrån vara bra grejer att prata om, tipsar Elin.

– Prata ekonomi med så många som möjligt. Ju fler du pratar med desto mer kunskap får du. Och prata med folk som har en ekonomi som du också vill ha. De har uppenbarligen gjort något bra så fråga vad deras recept till framgång har varit.

Man kan såklart prata med sina kompisar också, och det gör ca 17% av unga idag. Om ni har planer på att göra något tillsammans – till exempel flytta ihop eller kanske åka på en resa tillsammans är det jättebra att försöka komma överens om hur ni ska nå ert mål. Kan ni till exempel spara tillsammans på något sätt, eller bestämma att ni istället för att gå och fika flera gånger i veckan sparar det mesta av de pengarna? Att vara två gör det lättare att hålla sig till en ny vana, och efter ett tag kommer ni märka att ert nya beteende blir starkare av att ni upprepar det tillsammans. Som att ni hela tiden smittar varandra med en bra vana.

7 av 10 ungdomar tror att de kommer ha en bra ekonomi i framtiden. Vilka är dina bästa tips för att maximera chanserna för att ha bra ekonomi när man blir äldre?
– Att så många tror att de kommer ha en bra ekonomi i framtiden är positivt. Men vi har också en tendens att överskatta vår framtid. Till exempel är det vanligt att tänka ”när jag har högre lön senare i livet kommer det vara lättare att spara pengar". Men så är det inte. När vi har högre lön ser livet också annorlunda ut och vi har fler utgifter. Så gör inte misstaget att tänka att du ska börja spara pengar sen utan var schysst mot dig själv och börja nu. Det kan vara en summa på 50 kr i månaden. Det är nu du har bäst möjlighet att välja hur din framtida ekonomi ska se ut, för vägen dit ligger i att skapa bra ekonomiska vanor. Ett konkret tips på en bra ekonomisk vana är att spara pengar direkt när du får dem, vänta inte tills slutet av månaden då kommer pengarna ha försvunnit på annat.


Dreams är en spar-app som funkar lite som en träningsapp, fast för ekonomi. Appen ger dig full kontroll över ditt sparande och dina pengar, och är ett roligt och lätt sätt att spara till sånt du drömmer om. Dreams är helt gratis att använda och du kan när som helst ta ut pengarna du har sparat. Vårt samarbete med Ålandsbanken betyder att dina pengar skyddas av den statliga insättningsgarantin, och att appen är helt trygg och säker att använda. För att kunna ladda ner Dreams måste du vara arton år. Dreams finns både på iOS och Android. Läs mer om Dreams här.  

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.