När molnen alltid är mörka

Har du känt dig nere någon gång? Ingen fara, det är en helt naturlig del av livet. Men om det håller i sig i flera veckor kan det röra sig om en depression – och då är det viktigt att du söker hjälp!

Deppighet har blivit ett uttryck som de flesta av oss använder, även om vi egentligen bara är lite ledsna över att vi precis dog i World of Warcraft eller att det är söndag och vi har nationella prov imorgon. Men en riktig depression är mer allvarlig än så.

En förklaring som ofta används för att beskriva en depression är den här: 

Nedstämd större delen av dagen under flera veckor, på ett sätt som du inte känner igen, och som skiljer sig från hur det brukar kännas när du är ledsen.

Katja Gillander Gådin, som är professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet, förklarar det lite mer ingående:


– När det börjar få konsekvenser som är jobbiga för dig bör du söka hjälp. Om du till exempel inte sover, inte orkar med skolan, inte äter, inte orkar träffa vänner som förut. Så fort det påverkar ditt liv på ett negativt sätt – sök hjälp! 


VISSTE DU ATT?

Moltas Eriksson (1932-1988) var en svensk underhållare och psykiater. Han beskrev depression så här: “Att vara deprimerad är som att försöka ta sig i kragen när man inte har någon krage att ta sig i”. Och vad behöver vi då? Jo, en stödkrage!


Varför blir vi deprimerade?

En depression uppstår lättare när du har en biologisk sårbarhet – alltså en viss genuppsättning som gör att du är psykiskt känsligare än andra – som kombineras med att du drabbas av något jobbigt. Det kan till exempel vara att du mister någon familjemedlem, blir utfryst i skolan eller fastnar i jobbiga tankar på vad du ska bli när du blir stor. 

Det finns en viss ärftlighet när det kommer till depression och ångest, men en stor del är faktiskt kopplad till miljön du lever i. Så bara för att någon av dina föräldrar har varit deprimerade behöver det inte alls betyda att du själv kommer att drabbas.

Tyvärr finns det fortfarande ett slags tabu kring psykisk ohälsa och många skäms över att de mår psykiskt dåligt och tycker att det är jobbigt att prata om det. För en stor del av oss är det mycket svårare att be om hjälp med en depression än med andra sjukdomar, som exempelvis diabetes eller influensa. Men depression är faktiskt en av världens vanligaste sjukdomar och kan drabba vem som helst! Ungefär var femte person här i västvärlden drabbas någon gång i livet. Så du är verkligen inte ensam om du lider av en depression.


VISSTE DU ATT?

Det satsas väldigt mycket på forskning om psykisk ohälsa hos barn och unga i Sverige. Just nu pågår ett stort projekt som heter Psynk, som drivs av SKL (Sveriges kommuner och landsting). Det är ett treårigt arbete (2012 - 2014) som ska samordna samhällets alla insatser för barn och unga som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa. All hjälp som samhället kan erbjuda, både från skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård, ska vara lätt att hitta och ges i rätt tid så att färre ska behöva må dåligt!


Så behandlas en depression

I snitt försvinner en depression av sig själv inom 6-9 månader, men om du inte söker hjälp är risken större att den kommer tillbaka senare i livet. Därför är det viktigt att kontakta skolkuratorn, din vårdcentral eller ungdomsmottagning om du känner dig deprimerad. De allra flesta mår bättre av att gå i samtalsterapi, men vissa kan också behöva äta antidepressiva mediciner ett tag. 

Ullakarin Nyberg är psykiater på S:t Görans sjukhus i Stockholm och utöver att söka hjälp menar hon att det är viktigt att också försöka tvinga sig att hålla fast vid sina vardagsrutiner.


– Det här kan kännas väldigt svårt för någon som har en depression, och många isolerar sig vilket bara gör det ännu värre. Var noga med att sova ordentligt, äta, träna, prata med dina kompisar, gå ut, gör sådant som du brukar. Depressionen funkar lite som en bur, som kan vara svår att bryta sig ut från. Men det gäller att tvinga dig själv att göra saker i alla fall, och försöka komma ihåg att det är bra för dig och faktiskt gör att du mår bättre, även om det känns omöjligt just då.

Detta kan vara bra att tänka på för dig som har en kompis som är deprimerad, att försöka peppa hen att följa med ut och promenera trots att hen säger att hen inte vill.


VISSTE DU ATT?

Det går att behandla depression och ångest med träning. Jo, det är faktiskt sant. Att röra på sig kan vara lika effektivit som medicin, och läkare har faktiskt börjat skriva ut fysisk aktivitet på recept! Läs mer om det i

vår artikel om träning!


Du behöver inte vara deprimerad hela livet!

Många som skickar in frågor till Stöd & Svar-panelen på Ungdomar.se är oroliga för att de ska fortsätta vara deprimerade resten av livet. Men Katja Gillander Gådin lugnar:


– Nejdå. Även om du känner dig deprimerad när du är tonåring behöver du absolut inte göra det när du blir äldre. Ungdomstiden är ju en tid med “ups and downs”, men det får inte gå för långt. Forskning visar att om du har besvär under långa perioder ökar risken att få det när du blir äldre också, så sök hjälp i tid!


VISSTE DU ATT?

Forskare har länge vetat att samtalsterapi hjälper mot akut depression, som kan komma av en jobbig situation i livet. Nu visar forskningen att även människor som är melankoliskt lagda sedan födseln – alltså människor som mer eller mindre alltid känner sig nedstämda, oroliga och missnöjda med livet – blir hjälpta av samtalsterapi!


STÖD & SVAR


• Jag är en brud på 14 snart 15 som snart inte orkar längre.. allt är bara skit för mig,jag är inne i en stor depression. Vill prata med någon med vågar inte?!

Jag tycker att du skall sätta dig ner för dig själv och skriva ner vad i ditt liv som känns jobbigt och som gör att allt känns skit. Försök gå igenom alla tänkbara situationer och personer som tex skolan, vänner, kärlek, föräldrar, syskon, eller vad det nu kan vara. Skriv sedan ner hur du upplever dom här sakerna. Om man tycker det känns jobbigt att gå och prata med någon och man har svårt att berätta så är det faktiskt lättare om man har sin lista med sig, som man antingen kan lämna fram till personen man träffar, eller så kan man använda den och läsa från. Läs hela svaret … 


• Jag är en kille som fyller 17 i år och jag har känt mig deprimerad så länge jag kan minnas. Det är ingen tjej som vill vara med mig, knappt snacka med mig. Det känns som jag kommer vara ensam hela mitt liv.Vad ska jag göra?

Det som krävs för att bryta det hela är oftast att det kommer någon utifrån som kan vara ens hopp när man själv inte orkar hoppas, någon som kan peka på hur man kan komma tillrätta med sina problem och visa på saker man själv inte kan se, och någon som kan finnas där och stötta och visa att liva kan vara värt att leva fastän man själv inte kan tro det. De personer som kan hjälpa dig med detta finns på lite olika ställen. Du kan vända dig till Ungdomsmottagningen och få en samtalskontakt där, eller så kan du ringa öppenvårdspsykiatrin och få en tid hos dom. Det viktigaste är att du söker hjälp och bryter din ensamhet, sedan kan du och den du träffar ta itu med allt du berättat om. Läs hela svaret … 


• Jag är en tjej på snart 18 år. Jag har ett problem, ibland får jag som depressioner då allt känns meningslöst, jag gråter och det känns som allt går åt helvete rent ut sagt. Det är bara min pojkvän och en av mina bästa kompisar som vet om det, för jag tror alla ska tycka det är löjligt eftersom jag inte vet varför jag blir så ledsen och känner så här…

Det finns absolut inget löjligt i att inte veta varför man känner sig ledsen. De flesta som råkar ut för någon typ av depression har svårt att sätta fingret på vad det egentligen är som dom känner sig ledsna för, så det är inget konstigt eller löjligt med det. Det här kommer du att få hjälp med att reda ut om du ser till att skaffa dig en samtalskontakt. Jag skulle råda dig till att vända dig till närmsta Ungdomsmottagning så kan antingen dom hjälpa dig eller hänvisa dig vidare till någon som kan. Läs hela svaret ...


LÄS MER!

● Du som vill veta ännu mer om depression kan 

klicka dig in på Sjukvårdsupplysningen 1177 – där hittar du massa bra info! 1177.se är en sajt av Sveriges landsting och regioner och all info är faktagranskad av experter.


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.