Nattlivets befängda värld – en accepterad diskriminering

Diskriminering är när en person missgynnas på grund av kön, funktionshinder, sexuell läggning, religion eller etnisk tillhörighet. Detta är enligt lag förbjudet i Sverige och mot den bakgrunden trädde nya lagar i kraft den första juli 2005. Lagarna säger bland annat att det inte får finnas en åldersgräns som är olik för killar och tjejer på nattklubbar. Det har alltså ändå tills nyligen rått en öppen könsdiskriminering på nattklubbar runtom hela Sverige. Problemet idag ä...


Diskriminering är när en person missgynnas på grund av kön, funktionshinder, sexuell läggning, religion eller etnisk tillhörighet. Detta är enligt lag förbjudet i Sverige och mot den bakgrunden trädde nya lagar i kraft den första juli 2005. Lagarna säger bland annat att det inte får finnas en åldersgräns som är olik för killar och tjejer på nattklubbar. Det har alltså ändå tills nyligen rått en öppen könsdiskriminering på nattklubbar runtom hela Sverige. Problemet idag är att den nya lagen inte efterföljs och att många 18-åriga tjejer fortfarande blir insläppta på krogar med 21-årsgräns samtidigt som väldigt många killar blir nekade inträde.

Antag att tre 18-åriga tjejer försöker komma in på en krog med 21-årsgräns där det står en vakt av det manliga könet. Oftast kommer tjejerna med lätthet in, trots utebliven ålder. Skulle liknande scenario uppstå fast med tre 18-åriga killar är det nu plötsligt högst otroligt att de blir insläppta.
En anledning till detta är vakten, vilken nästan alltid är av det manliga könet och som därmed mycket lättare släpper in ”tre snygga tjejer” än ”tre snygga killar”. Situationen skulle dock kunna förändras om vakten ifråga attraherades till killar, då torde det vara mycket lättare för de ”tre snygga killarna” att komma in.
Om killarna ifråga blev nekade på grund av utländsk härkomst skulle det garanterat bli mer uppmärksammat, då etnisk diskriminering är långtifrån socialt accepterat i Sverige. Könsdiskrimineringen blir därmed mer socialt accepterad, vilket är fel. I dagsläget protesterar alltför få tillräckligt mycket mot den uppenbara könsdiskrimineringen. Vi måste sätta en liknande ribba för könsdiskriminering som för etnisk diskriminering. Tjejer som uppmärksammar särbehandlingen kan inte fortsätta leva i en dubbelmoral där viss diskriminering inte berör, bara för att de gagnar dem. Självklart är det en trevlig fördel att som 18-årig tjej kunna gå in på krogen trots rådande 21-årsgräns, men hur ska vi få killar att sträva efter lika löner när tjejerna själva inte bryr sig om en så pass omfattande könsdiskriminering som är direkt bakåtsträvande för ett jämställt samhälle?

Diskrimineringen bottnar troligen också i ett förutsatt beteende hos killar. Flera krogar hävdar att de har större problem med 18-åriga killar än med 18-åriga tjejer på grund av all vandalisering och allt bråk som kostar krogägarna pengar. Problemet med att döma ut alla killar är att man målar upp en bild av 18-åriga killar som stökigare och bråkigare vilket gör att vissa killar, medvetet eller omedvetet, anpassar sig efter könsrollerna. Därmed bekräftas farhågorna och en ond cirkel sluts. Man kan likna detta vid tjejernas uppmålade bild av ett onormalt skönhetsideal, där många yngre tjejer tror att man ska sminka sig, raka benen och rikta uppmärksamheten på sina bröst. De antar helt enkelt sedan könsrollen, utan att de blivit lärda av sina mödrar att man ska följa samhällets uppmålade skönhetsideal. Slutsatsen blir att människor faktiskt antar stereotypa könsroller vilket kan leda till neråtgående spiraler.

Det finns ytterligare en orsak till diskrimineringen och det är en finansiell aspekt som många ibland glömmer. Det är nämligen så att killarna på krogen utgör majoriteten av alkoholkonsumenterna, vilket krogarna givetvis tjänar mycket pengar på. Är man då 18 år och studerar, alternativt nyligen har börjat jobba, har man generellt sett mycket mindre pengar än en 21-åring som har haft tillfälle att jobba i flera år eller tagit studielån. Krogägarna vill alltså släppa in äldre killar för att de spenderar mer pengar.

Sammanfattningsvis kan vi dra slutsatsen att krogbranschen behöver granskas och att åldersgränsen behövs sänkas för att även 18-åringar ska ha någonstans att vara. Vi måste ge killarna chansen att axla sitt ansvar för att bryta den onda cirkeln. Vi får inte förkasta den fina människosyn vi bygger hela vårt samhälle på. Nämligen den syn där vi bedömer människor var för sig och inte drar alla över en kant.

Följaktligen bör detta ses som en uppmaning till alla som känner sig berörda, säg ifrån och visa att ni inte låter er diskrimineras eller diskriminerar för den delen heller. Ta upp frågan och prata om det med vänner och bekanta. Även detta är en diskriminering vi måste bekämpa. Slå ett slag för jämställdheten som i detta fall inte respekterar det manliga könet!