Recension: Apornas Planet: (R)evolutionen

Will Rodman, som spelas av James Franco, arbetar som forskare på ett läkemedelsföretag. Han och hans forskarlag försöker hitta botemedlet för Alzheimers. Efter ett misslyckat exmperiment får han oväntat med sig en liten schimpansunge hem. Hemma behandlar han schimpansen, som får namnet Ceasar (spelas av Andy Serkins som spelade Gollum i Sagan om Ringen-triologin), som om den var hans son. Ceasar visar tecken på hög intelligens och Will drar slutsatsen att intelligensen ligger i hans g...

Will Rodman, som spelas av James Franco, arbetar som forskare på ett läkemedelsföretag. Han och hans forskarlag försöker hitta botemedlet för Alzheimers. Efter ett misslyckat exmperiment får han oväntat med sig en liten schimpansunge hem. Hemma behandlar han schimpansen, som får namnet Ceasar (spelas av Andy Serkins som spelade Gollum i Sagan om Ringen-triologin), som om den var hans son. Ceasar visar tecken på hög intelligens och Will drar slutsatsen att intelligensen ligger i hans gener, då hans mamma blev testad med medicinen som skulle bota Alzheimers och som bieffekt gjorde aporna mer intelligenta.


David Oyelowo, porträtterar VD:n Steven Jacobs, en hungrig kapitalist som inte låter något stå i vägen för framgång och pengar. Med sina tvivelaktiga metoder riskerar han djurens hälsa och tillför dem stort lidande. Dessutom riskeras människans fortsatta överlevnad på sättet han driver företaget att utveckla det nya läkemedlet. Vd:n som flera gånger varnar den mänskliga protagonisten för att inte blanda in känslor i sin forskning och i sina metoder får sina farhågor besannade, då Will Rodman tar med sig ett exprimentellt botemedel hem, eftersom hans forskning har blivit avbruten, och ger det till sin far som lider av Alzheimers.

Apornas Planet:(R)evolutionen (Rise of the Planet of the Apes) visar en utveckling av världen som är möjlig men i många hänseenden väldigt osannolik. Apornas Planet:(R)evolutionen är en film som förhåller sig väldigt väl till vetenskapen och dess teorier. I många science-fictionfilmer används vetenskapen väldigt lättsamt för att bara förklara hur vissa saker händer, utan att egentligen stämma med vad vetenskapen säger. I Apornas Planet:(R)evolutionen händer inte det, den här filmen använder vetenskapliga begrepp på rätt sätt som förklarar det som sker i filmen på ett enkelt vis så att den alldagliga biobesökaren/filmtittaren förstår.


Apornas Planet (R)evolutionen får en fyra i betyg för att det är en spännande berättelse med intressanta frågeställningar, skickliga skådespelarinsatser och häftig animation. I mitt tycke var filmen otroligt bra. Som en i mitt biosällskap sa, den här filmen är ingen actionfilm. Det här är ett drama som visar en interaktion mellan djurvärlden och människor. Hur en apa och en människa kan bilda ett vänskapsband som är så starkt. Filmens budskap är att vi ska vara försiktiga med vår nyfikenhet och forskning, då det kan leda till oanade konsekvenser.

En genomgående varning i filmen är att vi ska vara försiktiga med att sätta vinstintressen före djurens och människans hälsa. Den manar även till försiktighet när man forskar om nya medel. Det här är en film som tar upp konflikten mellan människorna och aporna. Det leder till ett fullskaligt krig om världen som vi hittills har kallat vår.

4