Sexton år och förtidspensionerad?

Jag tycker att skolan ställer orealistiskt höga krav på oss elever och allt för ofta blir konsekvenserna stressymtom och sjukdagar. För allt står väl inte rätt till om killar och tjejer i högstadiet lider av problem som förr endast drabbade medelålders vuxna? Det är inte ovanligt att tonåringar regelbundet äter Alvedon, Ipren och andra läkemedel för att slippa huvudvärk och i värsta fall migrän. Som jag skrev tidigare så är kraven många och höga, och vi elever är tvungna ...


Jag tycker att skolan ställer orealistiskt höga krav på oss elever och allt för ofta blir konsekvenserna stressymtom och sjukdagar. För allt står väl inte rätt till om killar och tjejer i högstadiet lider av problem som förr endast drabbade medelålders vuxna? Det är inte ovanligt att tonåringar regelbundet äter Alvedon, Ipren och andra läkemedel för att slippa huvudvärk och i värsta fall migrän. Som jag skrev tidigare så är kraven många och höga, och vi elever är tvungna att jobba i 100km i timmen för att hinna med allt. Vissa skolveckor kan vi ha upp till fyra prov i veckan. Så fort man har tränat och klarat ett, så har man eftermiddagen på sig att förbereda sig för det andra och tredje och fjärde. Visst är prov bra att ha för att kontrollera elevernas kunskaper, men alltför mycket prov stressar bara upp oss. I en undersökning som gjordes av hemsidan Lunarstorm frågade man 11 000 ungdomar i åldern 15 till 25 år vad den största stressfaktorn i deras liv var. Resultatet var skrämmande. Hela 80 procent upplevde att det var studier och jobb som var den största boven i dramat.

Sen har vi dessa eviga hemläxor. För det första tycker jag att hela konceptet är fel. Vi borde inte ha hemläxor. Vi borde ha skolläxor. För är inte hela idén med skolan att vi ska arbeta under de sex timmar vi befinner oss där? Borde inte vi ha möjlighet att hinna göra alla våra läxor på skoltid? Om jag skulle ställa dessa frågor till någon inom skolan så kanske detta svar skulle komma upp: “Men om ni planerade bättre och inte satt framför datorn hela tiden så skulle ni nog hinna att göra läxorna hemma ändå.“

Jovisst, om vi arbetade tillräckligt mycket hemma och skippade favoritprogrammet på TV, hoppade över timmen framför datorn, struntade i att gå på hockeymatchen så skulle vi nog hinna. Men borde inte vår fritid vara just fri tid? En tid då vi får göra sådant vi gillar och ha en chans att ladda upp kroppens och sinnets batterier. Hur ska vi annars orka ta oss igenom nästa skoldag? Som tur är så har dagens ungdomar förstått det, och de gör vad de själva vill. Vilket ofta resulterar i att de får sitta uppe mitt i natten och göra klart läxan som ska in dagen därpå. Men vad ska man annars göra? I tidigare nämnda undersökning gjord av Lunarstorm fick man även reda på att en tredjedel av de tillfrågade ungdomarna sällan eller aldrig känner sig utvilade. Vilket såklart beror på att 34 procent av killarna och 19 procent av tjejerna medgav att de inte går och lägger sig förrän dagen övergått till morgondag.

Det håller helt enkelt inte. Jag tycker verkligen att skolan ska ta ett djupt andetag och försöka svälja sitt storhetsvansinne. Visst är det bra med välutbildade unga, men samhället har väl inte någon nytta av utbrända förtidspensionerade sextonåringar?

Anledningen till att jag känner så starkt för ämnet är att jag själv är väldigt motiverad och tycker om skolan i grund och botten, men stressen påverkar även mig. Under en ganska lång tid har jag haft en envis värk i hela kroppen, (till och med tanden!) och läkaren sa direkt att det berodde på stress. Jag vill för allt i världen inte att det ska påverka mitt eller andras arbete och för att förhindra det så måste skolan verkligen ta till sig all fakta och statistik, inte som ord och siffror, utan som en möjlighet till förändring.

Och framför allt: Lyssna på oss elever!