Självmordstankar

Självmord är kanske ett av de jobbigaste ämnena att prata om. Och varje år väljer cirka 30 personer under 19 år att avsluta sina liv. Varför är det så?

Kanske har du någon gång tänkt att du bara vill slippa allting. Fly, försvinna, dö... Kanske tänker du det just precis nu. 

Det är helt normalt att ha självmordstankar ibland, och det är inget som behöver betyda att du faktiskt kommer att ta livet av dig eller ens vill det innerst inne. Men tyvärr händer det ibland att de mörka tankarna blir så starka och jobbiga att vi verkligen inte vill leva längre.

Ullakarin Nyberg är psykiater vid Karolinska institutet i Stockholm och forskar om bland annat suicid, det vill säga självmord. Hon tycker det är viktigt att lyfta fram att om du har självmordstankar, så handlar det inte om att du är misslyckad eller dålig eller håller på att bli galen. 

– Det handlar om att du har ett problem som du inte kan lösa själv och som du behöver få hjälp med – även om du inte själv kan sätta fingret på något konkret problem, säger Ullakarin. Men kom ihåg att många känner som du, och att inget lidande varar för alltid. Det går över och det går att få hjälp!

VISSTE DU ATT?

Antalet självmord har överlag halverats de senaste 30 åren. Men bland personer under 19 år har det ökat från 20 till 30 varje år. I åldersgruppen 15-25 är självmord den vanligaste dödsorsaken för både killar och tjejer.

Det finns hjälp att få!

Om du känner att du inte klarar av att hantera dina jobbiga tankar själv finns det många olika ställen dit du kan vända dig. Exempelvis kan du kontakta ungdomsmottagningen, din vårdcentral eller skolkuratorn. Om du inte vet vilket som är bäst för dig kan Sjukvårdsupplysningen eller Nationella hjälplinjen hjälpa dig att komma rätt. Du hittar telefonnummer dit lite längre ner på sidan. 

När du söker hjälp är det väldigt viktigt att du är tydlig och berättar som det är. 

– Du måste berätta att du tänker på självmord om det är så, säger Ullakarin Nyberg. Problemet idag är att många inte vill berätta det, och då kan det vara svårt för den man möter att erbjuda rätt hjälp

VISSTE DU ATT?

Forskning visar att för de allra flesta självmordsbenägna är önskan att få hjälp starkare än önskan att dö. De vill bara inte vara kvar i sin jobbiga situation längre och nästan alla är ambivalenta, vilket betyder att de inte alls har bestämt sig. De ger sig själv nya chanser hela tiden, för att de innerst inne egentligen inte vill dö. Därför är det viktigt att ta det på allvar om du har en kompis som pratar om självmord! 

Har du en kompis som du vet funderar mycket på självmord behöver du inte vara rädd för att lyssna och prata med hen. Att prata om självmord kan inte smitta och göra att du själv hamnar i samma tankar. 

– Tänk att du kan göra skillnad för det kan du verkligen, säger Ullakarin Nyberg.

Har du några fler tips på hur jag kan stötta en kompis som mår dåligt?

– Om din vän känner sig ensam och väljer att prata med just dig, och du lyssnar, så är den här personen inte längre ensam. Men lova aldrig att hålla det för dig själv, det är ett för stort ansvar att lägga på dig själv. Du måste prata med någon vuxen för att kunna hjälpa. Förklara för din vän att du är orolig och bryr dig så mycket att du måste prata med någon som faktiskt kan hjälpa mer än vad du kan.


Tre myter om självmord

Eftersom att självmord är ett ämne som det inte pratas särskilt mycket om finns det många myter som har spridit sig. Här är tre av de vanligaste:

Myt #1: Personer som ofta talar om självmord kommer inte att göra ett försök.

Falskt! De flesta som begår självmord har tidigare pratat om det, mer eller mindre tydligt. Men det är inte alltid som omgivningen har fångat upp det.

Myt #2: Det går aldrig att hindra en person som har bestämt sig.

Falskt! 85-90 procent av dem som gjort allvarliga självmordsförsök dör inte av självmord. Många av dem som överlevt frågar sig efteråt: "Hur kunde jag tänka så?".

Myt #3: Sverige ligger i topp när det gäller andel av befolkningen som begår självmord.

Falskt! Sveriges siffror ser ut ungefär som inom hela EU. På en lista över andelen självmord bland unga mellan 15-19 år i 90 av världens länder hamnar Sverige på plats 57.

Källa: Karolinska institutet


LÄS MER OCH FÅ STÖD!


1177.se

UMO.se

• Livlinan.org

BRIS - Barnens hjälptelefon

• Självmordsupplysningen

SPES Riksförbundet för SuicidPrevention


LÄS MER!

● Hos Sjukvårdsupplysningen 1177 kan du läsa mer om självmordstankar. 1177.se är en sajt av Sveriges landsting och regioner och all info är faktagranskad av experter.


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.