7 tips på hur du tjänar pengar i sommar

1. Sälj dina gamla prylar Har du en massa prylar i ditt rum som bara ligger och samlar damm? Gamla skor du aldrig använder, byxor du vuxit ur och Basshunter-skivor du inte längre lyssnar på? Samla ihop allt – fråga morsan och farsan om du kan få några grejer av dem – och anordna en loppis eller lägg ut allting på Blocket eller Tradera. Med lite tur kan du säkert skramla ihop några tusenlappar och få ett tacksamt tillskott i plånboken.  2. Återvinn åt andra Alla vet att de...

1. Sälj dina gamla prylar

Har du en massa prylar i ditt rum som bara ligger och samlar damm? Gamla skor du aldrig använder, byxor du vuxit ur och Basshunter-skivor du inte längre lyssnar på? Samla ihop allt – fråga morsan och farsan om du kan få några grejer av dem – och anordna en loppis eller lägg ut allting på Blocket eller Tradera. Med lite tur kan du säkert skramla ihop några tusenlappar och få ett tacksamt tillskott i plånboken. 

2. Återvinn åt andra

Alla vet att det är viktigt att återvinna och sopsortera, men alldeles för få orkar släpa allt till återvinningsstationen. Gör som UF-företaget RecycleAid och åk hem till folk och hämta deras skräp. Du tjänar pengar samtidigt som du gör miljön en stor tjänst!

3. Klipp gräsmattor

Det finns väldigt många pensionärer som envist klänger sig fast vid sin villa eller radhus, trots att de inte längre orkar sköta om trädgården. Ett perfekt tillfälle för dig alltså! Knacka på och erbjud dig att klippa deras gräsmattor, beskära äppelträden och rensa rabatterna för en billig slant. Sajter som exempelvis Grannar.se och Blocket.se kan vara till hjälp när du vill hitta kunder (här kan du även hitta jobb som barnvakt, läxhjälp och en massa andra hushållstjänster).

4. Sälj ditt hår

Har du stora, svallande lockar som värmer i sommarsolen? Sälj ditt hår till en perukmakare och gör ett riktigt klipp! Du kan få rejält med tillskott i plånboken och dessutom en luftig och sval frilla. Och kanske får du även någon cancersjuk att må lite, lite bättre. 


5. Samla pant

Ett simpelt sätt att casha in lite extrapengar är att samla pant. Det kryllar av burkar och flaskor som behöver återvinnas på alla sommarfestivaler, i parker och på stranden. Tycker du det är äckligt att stoppa ner handen i en överfull soptunna är det bara att dra på dig en handske.

6. Delta i marknadsundersökningar

Det finns massvis med företag som betalar för att veta vad du tycker och tänker om deras produkter och/eller tjänster. Det går alltså att få betalt genom att göra olika marknadsundersökningar via telefon och internet. Bara googla runt så kommer du garanterat att hitta flera olika sajter. Tänk dock på att noga kolla upp vad det är för villkor som gäller, så att du inte blir lurad. Vissa blufföretag kräver att du själv betalar in en summa innan du får ut några pengar – det ska du givetvis INTE göra.

7. Uppträd på stan

Kan du spela nyckelharpa ståendes på huvudet? Trixa 10 000 gånger med en fotboll? Sluka svärd, spruta eld och gå på krossat glas? Trolla bort en kanin? Imitera Fredrik Reinfeldt, slå en dubbelvolt, sjunga Sommaren är kort baklänges, blåsa gigantiska såpbubblor … Vad väntar du på? Kila ut på gatan och underhåll folket!

Så tar du betalt för ditt jobb

Idag när ingen släpar runt på kontanter längre kan det vara lite knepigt att få betalt för ditt jobb. Tack och lov finns det smidiga appar som löser biffen. Med iZettle kan du enkelt ta betalt med kort med din smartphone eller surfplatta – allt det kostar är 2,75% av beloppet i överföringsavgift, i övrigt tillkommer inget extra. Du kan också använda exempelvis wywallet.se, som gör att andra kan föra över pengar till ditt bankkonto via sin smartphone.

Det kan också vara bra att skriva ett enkelt kontrakt innan du börjar så att du inte riskerar att bli blåst när jobbet väl är utfört. Stolpa tillsammans med din uppdragsgivare upp vad som ingår i jobbet, hur betalning ska ske och skriv under.

Så funkar det med skatt och arbetsregler

Du kan tjäna upp till och med 18 823 kronor under hela året utan att behöva beskattas för detta. Är du under 18 år finns det en del regler om vilken typ av arbete du får utföra – du hittar reglerna på Arbetsmiljöverket.se. På Skatteverkets hemsida finns mer info om sommarjobb.