Skål! – Med eller utan alkohol?

Trots att vi i Sverige måste ha fyllt 18 för att dricka alkohol är det många som knäcker första ölen eller cidern betydligt tidigare än så. Hur kommer det sig?

Alkohol är en drog – precis som exempelvis cannabis, kokain och tobak. När vi dricker alkohol påverkas signaler uppe i vår hjärna, som bland annat styr våra känslor.

Philip Lalander är professor i socialt arbete på Malmö högskola. Han har bland annat forskat om alkohol bland unga och säger att ett skäl till att många dricker är för att skapa ett slags frirum där vi försöker ta bort pressen och nervositeten som annars finns.


– När vi är på fest och dricker tänker vi inte på klockan så mycket, utan släpper helt enkelt stressen och vardagsbekymren, säger Philip Lalander.

Förutom att alkoholen kan vara ett sätt att fly undan just stress och press, och gör att en del våga släppa loss, lyfter Philip även upp den sociala faktorn som en anledning till att många dricker. 


– Om du kommer till ett ställe där andra dricker alkohol kan det vara svårt att komma in i deras grupp, så du dricker kanske för att inte känna dig utanför. Genom att dricka med andra skapar vi sociala band. Många dricker också för att visa att de är vuxna och oberoende – enligt lagen får ju bara vuxna dricka alkohol och därför kan det bli intressant och spännande.


VISSTE DU ATT?

Om en kille och en tjej som väger precis lika mycket dricker precis lika mycket, så får tjejen ändå en högre koncentration av alkohol i blodet. Detta beror på att kvinnors kroppar innehåller mindre vatten som alkoholen kan spädas ut i.


Inte riskfritt

Även om alkoholen är otroligt accepterad i vårt samhälle jämfört med andra droger innebär det

inte att den är ofarlig. I början är det många som dricker för mycket, som mår illa och kräks eller rentav måste till sjukhuset för att magpumpas.

Det händer långt ifrån alla, och inte bara unga – det räcker ju att åka Findlandsfärja eller besöka någon sommarfestival för att märka det! En del människor har helt enkelt lätt för att dricka för mycket, men om det beror på biologiska eller sociala och psykiska orsaker är forskarna faktiskt inte helt överens om.


VISSTE DU ATT?

Den som har regelbundna alkoholvanor vid 14 års ålder löper fyra gånger större risk att bli missbrukare som vuxen än den som väntar med att dricka tills 19-års ålder.


Om du känner igen dig i beskrivningen ovan om att dricka för mycket är det bra att reflektera över vad det är som gör att du inte kan sluta dricka vid en viss punkt.


– En del dricker för mycket för att vara säkra på att verkligen bli sådär full som man vill bli. Och helt plötsligt är det för sent, du är alldeles för full och har tappat all kontroll. Om du känner igen sig i det här måste du vara extra vaksam, säger Philip Lalander.

Forskning visar att många som blir extremt fulla upplever det som väldigt jobbigt och pinsamt att bli stämplad som den som alltid blir fullast. Att göra bort sig och kräkas är ju inte särskilt coolt ...

En annan riskfaktor är att dricka för att komma bort från en problemfylld tillvaro. Undersökningar visar att de som lider av psykiska besvär ofta dricker mycket alkohol, och de har dessutom en mer än fördubblad risk att utveckla ett alkoholberoende jämfört med andra!

Om du använder alkohol som självmedicinering när du mår dåligt är det

väldigt viktigt att du söker hjälp, exempelvis hos ungdomsmottagningen – annars riskerar du att förvärra problemen!


VISSTE DU ATT?

Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, CAN, undersöker varje år skolelevers drogvanor. Undersökningarna visar att de flesta som dricker inte gör det för att det smakar gott utan för att bli fulla. Men att alla ungdomar vill bli kanonfulla hela tiden är bara en myt!


– Det är att underskatta unga människors förmåga att göra val. De allra flesta kan faktiskt känna att “nu räcker det”, säger Philip Lalander.


Dricker dina föräldrar för mycket?

Tyvärr växer många upp med föräldrar som inte kan hantera alkohol, och det är ofta väldigt jobbigt. En del är rädda, en del skäms, men du är

inte ensam om att ha det så – även om det kan kännas som det.

Kanske har du pratat med dina föräldrar om hur du upplever deras alkoholanvändande. Om det är så att de faktiskt har problem är sannolikheten stor att de kommer att förneka det, i alla fall i början. Då är det lätt att hamna i en jobbig sits.

Det bästa du kan göra är att i första hand gå och pratar med skolsköterskan eller -kuratorn och berättar om hur du upplever dina föräldrars drickande.

De kan försöka hjälpa dig med vad du kan göra. Det brukar kännas svårt att “prata illa” om sina föräldrar, men att skydda dem om de verkligen har problem hjälper ingen.


VISSTE DU ATT?

Forskare har länge känt till att personer som har en familjemedlem med alkoholproblem har större risk för att själv börja missbruka alkohol, men har inte vetat varför. En del av svaret avslöjas i en studie från Sahlgrenska akademin, som visar att personer med en nära anhörig som är alkoholist reagerar mer positivt på alkohol än andra. Därför är det bra att vara medveten om hur du reagerar på alkohol. Om du märker att du upplever alkoholen som mer positiv än dina vänner gör, försök att sakta ner eller att inte dricka mer än de andra gör!


Här finns stöd och hjälp!

Det kan vara svårt att på egen hand reda ut sitt eget eller sina föräldrars alkoholproblem. Som tur är finns det hjälp att få!

Lokala ungdomsmottagningar finns i så gott som alla kommuner och de som jobbar där finns till för att ge stöd för just dig. 

Klicka dig in på Umo.se för att hitta din närmaste ungdomsmottagning.

I många kommuner finns också Fältassistenterna, de så kallade “fältisarna”. De är anställda av kommunen och finns ofta i skolor eller på stan för att hjälpa till om du har druckit för mycket. Telefonnummer till fältisarna hittar du på din kommuns hemsida.

Det finns flera fantastiskt bra organisationer som kan ge stöd till dig som växer upp i ett hem med missbrukande föräldrar. Två av dem är

Maskrosbarn och Trygga barnen.


ÄR DU I RISKZONEN?

Gyllene regeln för att undvika beroende: Drick inte så mycket att du blir full! Det är alltså, om man ska vara krass, bättre att dricka ofta och lite än sällan och mycket. Det är nämligen när du dricker dig full som du höjer din toleransnivå och tar ett steg mot din egna beroendegräns.


www.alkoholprofilen.se kan du testa dina alkoholvanor. Där får du både veta hur du ligger till och tips på vad som kan vara bra att tänka på.


LÄS MER!

● “Jag minns inte första gången jag förstod att jag levde i en missbrukarfamilj. Det jag däremot minns är första gången då jag inte längre skämdes för det.” Så skriver Åsa i sin text 

Ett alkoholens barn, om sin uppväxt med missbrukande föräldrar.

● På Sjukvårdsupplysningen 1177 hittar du 

mer info om alkohol och droger och vart du kan vända dig om du behöver stöd och hjälp! 1177.se är en sajt av Sveriges landsting och regioner och all info är faktagranskad av experter.


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.