Snygg eller ful?

Att vara vän med sin kropp är något många av oss kämpar med. Kanske särskilt under tonåren när kroppen växer och förändras nästan varje dag. Men hur kommer det sig att vissa har bättre kroppsuppfattning än andra? Och går ens kroppsuppfattning att förbättra?

Push up-bh:ar, hårvax, mascara, lösnaglar, snoppförlängningspiller... Det finns massvis med produkter som lovar skönhet och evig lycka, och skönhetsindustrin tjänar miljarder på våra kroppskomplex. Om vi bara köper den där nya dyra ansiktskrämen kommer vi minsann att bli precis lika snygga och framgångsrika som modellen i reklamen! Men riktigt så enkelt är det ju – tyvärr – inte.

Ann Frisén är professor i psykologi vid Göteborgs universitet och har forskat mycket om vår kroppsuppfattning och identitetsutveckling. Enligt henne, och många andra forskare, är skönhetsidealen som vi bombarderas med i samhället en stor orsak till att många av oss mår dåligt över vårt utseende.
– Det är viktigt att förstå att de ideal som vi har blivit påverkade av ofta inte visar normala människor utan foton som är retuscherade och tillfixade, säger Ann Frisén.


VISSTE DU ATT?
I dag blir vi medvetna om vår kropp och vårt utseende i väldigt ung ålder. Forskning visar att vi redan i 3-4-årsåldern börjar leta efter kvinnliga och manliga förebilder, och en studie från Australien visade att barn som går i förskolan, och som bara är 4-5 år gamla, vet att kvinnor måste tänka på vikten och att män ska ha muskler …


Men är det verkligen bara skönhetsidealen som påverkar oss då? Nej, även taskiga kommentarer som handlar om hur vi ser ut kan påverka mycket hur vi känner för vår egen kropp. Och det behöver inte vara något du hörde på skolgården förra veckan – det kan lika gärna vara något som någon sagt för jättelänge sedan, när du var ett litet barn. Kanske att en faster kallat dig för knubbis eller att någon i sandlådan sagt att du har en konstig näsa. Vi människor är väldigt mottagliga för utseendekritik, och sådana kommentarer kan sätta sig väldigt djupt och förfölja oss länge. Så tänk på vad du säger till andra, något som du själv kanske inte tycker är särskilt farligt kan faktiskt göra stor skada.

Även våra föräldrar påverkar oss väldigt mycket, berättar Ann Frisén:
– Om de till exempel klagar på ditt utseende eller om de bantar så förmedlar det att utseendet är väldigt viktigt. Inte att du är fin som du är.

När vi är missnöjda med vår kropp fokuserar vi på det vi själva tycker är negativt och har svårt att se de sidor vi egentligen är nöjda med. Kanske tror du att alla andra är jättenöjda med sina kroppar, men så är det absolut inte. Kroppskomplex är något många lider av och det är ett samhällsproblem som dessutom har ökat de senaste åren. På mormors eller farfars tid var det exempelvis inte alls lika stor fokusering på utseendet som det är i dag.


VISSTE DU ATT!
Forskare har visat att Barbie har en negativ effekt på barns syn på sin egen vikt. Och det är kanske inte så konstigt. Om Barbie var en verklig människa skulle hon nämligen vara orealistiskt lång och ha en midja som en anorektiker!


Hur kommer det sig att vissa inte alls mår dåligt över sina kroppar då? I sin forskning har Ann Frisén märkt att tonåringar som är nöjda med sitt utseende ofta har en funktionell syn på sin kropp och fokuserar på vad de kan använda kroppen till i stället för på hur den ser ut – som till exempel att kunna springa.
– De som är nöjda med sin kropp har också en väldigt kritisk attityd till dagens skönhetsideal och förstår att det finns fler än ett sätt att vara snygg på, säger Ann Frisén. En sak som kan vara bra att tänka på är att det är väldigt kulturellt hur vi ska se ut för att vara snygga och att det ändrar sig hela tiden! 

Går det att förbättra sin kroppsuppfattning?
– Ibland kan det hjälpa att granska idealen lite närmare – var kommer de ifrån och hur har du lärt dig att du bör se ut på ett visst sätt? Idealen i vårt samhälle är väldigt detaljerade och också orimliga att leva upp till, och många är missnöjda med sitt utseende. Ibland kan det hjälpa att också sätta utseendet i perspektiv till annat. Det finns många andra saker som är viktiga i livet och det kan hjälpa att fokusera på dem. Det kan också vara bra att fokusera på sådant som får dig att må bra istället för det som får dig att må dåligt. Om du mår dåligt av att läsa vissa tidningar kan det vara bra att undvika dem. Men om du är väldigt missnöjd kan du behöva prata med någon, till exempel på en ungdomsmottagning, för att få hjälp att bearbeta dina negativa tankar.


STÖD & SVAR

• Jag är förbannad över att jag är så ful!
Jag kan förstå din ilska över att du uppenbarligen inte ser lika bra ut som du upplever att dina kompisar gör. Livet är definitivt inte rättvist varken när det gäller utseende eller när det gäller andra förutsättningar som man föds till. Men, och detta är ett stort MEN, även om det nu är så, och man själv inte blivit född med det utseende man skulle önska, så är det inte på något sätt kört. Läs hela svaret … 

• Jag blir så otroligt stressad när jag läser olika tidningar där det står vad en kille söker hos en tjej och hur de visar intresse…
Det man ska komma ihåg när det gäller tidningar är att de vill sälja. Och att sälja, det gör man med enkla lättlästa artiklar med lättförstådda råd och tips från "experter". Man ska känna "aha, om jag bara gör så här och blir sån där, DÅ kommer jag bli snygg framgångsrik och smal, få många killar osv. Det mesta är ganska svart eller vitt i de här tidningarna. Så funkar inte världen som tur är. Läs hela svaret …

• Jag är en kille på 19 år och har väldigt stora komplex för att jag har kvinnobröst. Vart ska jag vända mig för att göra något åt detta?
Ditt problem kan bero på flera saker och därför är det viktigt att du i första hand får hjälp med att utreda orsaken bakom dina förstorade bröst. Första steget är att du får det hela utrett och då är det en läkare som du ska gå till. Jag förstår om det här är jobbigt för dig, för det här med hur man ser ut i kroppen är oftast väldigt känsligt då det finns så mycket föreställningar om hur man ska se ut för att duga. Läs hela svaret …


LÄS MER!
På Umo.se finns massa bra information och intressanta tankeexperiment som handlar om kropp och utseende. Klicka dig in och ta reda på mer


1 Kommentar

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.