Språkresan lärde Ulrika engelska och eget ansvar

Ulrika Borgelin Stoltz.
Ulrika Borgelin Stoltz.
- Att åka på språkresa var roligt, givande och lärorikt, både vad gäller språket och att jag växte som person, inleder Ulrika vårt samtal.

”Den sanna upptäcktsresan består inte i att finna nya landskap, men att se med nya ögon". Det sa den berömde franske författaren Marcel Proust någon gång under sitt 1800-tal. Och däri finns ju en sanning. En stor resa görs i språket men också i det inre när man åker ut i världen. Är man dessutom ung och reser utan familj så kanske det är första eller en av de första gångerna man står på egna ben.

Bättre språkkunskaper med nya vänner
Det var med bolaget EF som Ulrika reste på den tre veckor långa språkresan. När hon först satte sin fot på planet som skulle ta dem till Torquay, kände hon ingen men väl på plats fick hon vänner som hon kom att ha kontakt med i flera år framåt. Under vistelsen bodde Ulrika hos en trevlig familj som hon trivdes bra med. Hemma hos dem delade hon rum med en jämngammal tjej som hon kom väldigt bra överens med.

- Ungdomar som åker på språkresa bör tänka på att ta vara på tillfällena att prata engelska och hänga med familjen de bor med så mycket det går, säger Ulrika.

Blev självständigare på köpet
Språkresor har ofta rykte om sig att vara en enda stor fest. Men en språkresa kan förhoppningsvis också vara en härlig och givande upplevelse för livet. Torquay, också kallad engelska rivieran, hade många lockelser. Men Ulrika, som beskriver sig som en ”lugn typ”, tog snarare med sig nya språkkunskaper hem och en helt annan känsla för eget ansvar.

- När jag ser tillbaka på hela resan så inser jag att jag fick ett lite bättre självförtroende av att stå på egna ben ett litet tag, säger Ulrika medan hon försöker minnas tillbaka. Jag lärde mig att ta vara på mig själv, lösa situationer, vara borta länge från familjen och så vidare. Maten var dock inte alltid så god, tillägger hon med ett litet leende. Och jag skulle absolut rekommendera min egen dotter att åka på språkresa. Jag kan tillägga att resultatet på slutprovet var mycket bättre än på provet vi gjorde när vi kom. Vi gjorde ett prov för att mäta våra språkkunskaper när vi kom och ett när vi skulle åka. Som en jämförelse.


Lärde sig mer än språket
Prousts tankar kring nya perspektiv handlar till stora delar om förståelse för omvärlden som man annars inte hade fått. Kipling, mannen bakom Djungelboken, sa en gång ”Den reser snabbast som reser ensam”. Det väcker tankar om att egenbestämmande, nya perspektiv och självständighet kanske är motorn i en snabbare inre resa mot ett vuxnare jag och en bättre självkänsla. Kanske det är den största vinsten, och kanske är det vad man bär med sig resten av livet. Medvetet eller omedvetet.